Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Talga
Elektronikproduktion |

Rejlers ska hjälpa Talga nå hållbar anodproduktion

Talga investerar i anodproduktion i norra Sverige, vilket har potential att väsentligt minska CO2-utsläppen vid tillverkning av elfordon och energilagringssystem. Rejlers har fått uppdraget att stödja Talga i den digitala utvecklingen av projektet.

Rejlers kommer att stödja projektet med allt från förstudie till färdig produktionsanläggning, med tekniskt stöd och tjänster inom IT, OT och ET, det framgår av ett pressmeddelande.

Anoden utgör hälften av det aktiva materialet i ett modernt litiumjonbatteri. Processen är vertikalt integrerad och inkluderar egen gruvdrift i Vittangi – där några av världens mest högkvalitativa grafitfyndigheter finns – samt materialförädling och tillverkning av anodprodukter vid en ny fabrik i Luleå.

I den inledande fasen utvecklar Rejlers systemarkitektur samt de digitala modeller och processer som ligger till grund för att uppnå vad man kallar "optimal process" inför kommande konstruktion och byggproduktion. Man kommer att skapa flerdimensionella informationsmodeller som ger konstruktörerna verktyg och valmöjligheter för att kunna välja lösningar och hitta en balans mellan parametrar som kostnad, tid och klimatpåverkan.

– Talgas ambition är att ligga i framkant både vad gäller projektering, produkter och produktionsprocess, där vi kommer att bistå med rådgivning kring ny teknik och innovativa lösningar, säger Amandus Yngvesson, Advanced solutions manager, industriell IT inom Rejlers division Industry, i ett pressmeddelande

– Att bygga upp en ny och hållbar europeisk värdekedja för batterianoder är både viktigt och krävande. Därför är vi glada att samarbeta med Rejlers kring IT-lösningar, tillsägger Martin Phillips, Europachef hos Talga.

Inledande markförberedelser är redan påbörjade inför den planerade byggstarten av Talgas fabrik i Luleå. I sin första fas beräknas fabriken kunna producera 19 500 ton anodmaterial per år, vilket motsvarar ungefär 16 GWh batterikapacitet.


Annons
Visa fler nyheter
2024-06-13 13:49 V22.4.55-2