Annons
Annons
Annons
Annons
© pichetw dreamstime.com
Teknik |

Umeåforskare vill göra lagringen mer effektiv och energisnål

Ny forskning från Umeå universitet kan förändra hur vi lagrar och bearbetar information. Europeiska forskningsrådet stödjer projektet med två miljoner euro.

För sin grundforskning inom datalagring har Nicolò Maccaferri, som är fysiker på Umeå universitet, fått två miljoner euro i startbidrag från Europeiska forskningsrådet. 

Det här uppger universitetet i ett pressmeddelande. 

I dag sparas data på hårddiskar som till största delen baseras på magnetism, något som fungerar eftersom vi lärt oss hur man utnyttjar materialens statiska, magnetiska egenskaper. 

”Vi kommer att använda ljus för att skapa och styra magnetism i material på sätt som ingen gjort tidigare”, säger Nicolò Maccaferri i pressmeddelandet.

Med extremt korta ljuspulser som påverkar elektronerna inne i material vill Maccaferri skapa helt nya egenskaper hos dem, som skulle göra datalagringen betydligt mer effektiv och energisnål än i dag.

”Vi kommer att kunna skapa en slags hårddiskar som fungerar som 'tidsmaskiner' där data kan skrivas och avläsas inte bara på en specifik plats i rummet utan även i tiden, vilket skapar det jag kallar 'spatio-temporala bitar' av minne. Det här kan förändra allt vi vet om hur vi bearbetar information radikalt”, säger han.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-06-12 09:18 V22.4.54-1