Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Intel
Komponenter |

Intel återtog förstaplatsen på halvledarmarknaden

Den globala försäljningen av halvledare gick ned med 8,8 procent under 2023. Intel återtog positionen som största leverantör. I år väntas marknaden ta fart som en följd av AI-utvecklingen.

Enligt en rapport från analysföretaget Counterpoint Research minskade efterfrågan på halvledare både hos företag och konsumenter, vilket alltså ledde fram till att den globala marknaden minskade med 8,8 procent under fjolåret. 

Intel återtog platsen som största leverantör, sett till omsättning, eftersom Samsung tappade stort vad gäller försäljningen av minnen. Just minnen var den kategori som gick allra som sämst på grund av vikande efterfrågan och överutbud. 

Nvidia ökade kraftigt under fjolåret som en följd av stora AI-investeringar. De dubblade försäljningen och var under 2023 tredje största leverantör om man ser till omsättning. 

Ljuspunkten på marknaden är AI-utvecklingen som framför allt under andra halvåret drev försäljningen. Detta gör också att Nvidia, vars grafikprocessorer används mycket i AI-implementeringar, är väl positionerat inför kommande år. 

William Li, senior analytiker på Counterpoint Research, säger i en kommentar:

”Överlag tror vi att artificiell intelligens (AI i servrar, pc och smartphones) fortsätter vara en stor organisk tillväxtfaktor inom halvledarindustrin 2024. Dessutom kommer minnessektorn att återhämta sig. Fordonssektorn kan bli en annan drivkraft på marknaden”.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-06-13 13:49 V22.4.55-2