Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Silex Microsystems
Elektronikproduktion |

Silex vill bygga ut fabrik och fördubbla produktionen

Halvledartillverkaren Silex Microsystems vill bygga ut sin fabrik i Veddesta i Järfälla kommun. Men investeringen är känslig och planerna kan stöta på patrull.

Silex Microsystems ansökte i höstas om planbesked hos Järfälla kommun. De vill kunna fördubbla produktionen. Det skriver tidningen Mitt i.

I november gav kommunen grönt ljus för de här planerna som skulle kunna leda till hundratals nya arbetstillfällen och göra halvledartillverkaren till en av kommunens största arbetsgivare.

Problemet är att Silex Microsystem sedan 2015 ägs av ett kinesiskt bolag, skriver Mitt i vidare.

Det har till exempel medfört att den tyska regeringen förra året stoppade Silex från att köpa en halvledarfabrik i Tyskland. Även Sverige har nyligen infört en ny lag som reglerar känsliga investeringar i landet hårdare. 

Oscar Almén, som är Kinaanalytiker vid Totalförsvarets forskningsinstitut, säger till Mitt i att köpet av Silex hade granskats och definitivt stoppats med den nya lagen. 

”Det här är en jätteviktig strategiskt kamp mellan Kina och väst om vem som ska dominera halvledarteknologi”, säger han till tidningen. 

Myndigheten ISP (Inspektionen för strategiska produkter) vill inte kommentera enskilda fall. 


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-06-13 13:49 V22.4.55-1