Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© kornwa dreamstime.com
Elektronikproduktion |

Storbritannien storsatsar på egna halvledarindustrin

Två nya innovations- och kunskapscenter i Storbritannien kommer att få 11 miljoner pund, motsvarande ungefär 145 miljoner svenska kronor, vardera för att få ut nya chiptekniker på marknaden.

Flera länder och regioner runt om i världen kraftsamlar nu för att stärka den inhemska chiptillverkningen. Storbritannien är ett av dem – och de pumpar nu in stora belopp i nya innovationscenter.

De senaste investeringarna, på 11 miljoner pund vardera, går till två nya forskningscenter i Bristol respektive Southampton och är tänkta att vässa forskningen inom kiseloptik och sammansatta halvledare. 

Det här framkommer i ett pressmeddelande från brittiska departementet för forskning, innovation och teknologi. 

”Halvledare är en nyckelkomponent i nästan varje elektronisk enhet i världen från mobiltelefoner till medicinsk utrustning. De ligger till grund för framtida teknologier inom nettonoll, AI och kvantdatorisering och erkänns alltmer som ett område av global strategisk betydelse”, uppger departementet i pressmeddelandet.

Investeringarna beskrivs som ett avgörande steg för att främja landets ambitioner för halvledarindustrin och de ska vara ett stöd för att ta fram nya teknologier till marknaden inom områden som cleantech och AI.

Saqib Bhatti, minister för tech och digital ekonomi, kommenterar satsningen:

”Vi är bara nio månader in i genomförandet av den nationella halvledarstrategin men vi tar redan snabba steg mot våra mål. Det handlar inte bara om att främja tillväxt och skapa högkvalificerade jobb, utan det handlar om att positionera Storbritannien som ett centrum för global innovation, vilket lägger grunden för genombrott som kommer att ha global påverkan”.


Annons
Visa fler nyheter
2024-06-12 09:18 V22.4.54-1