Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Melexis
Komponenter |

Krisen må va över men hotet består

Halvledarkrisen må kanske vara över, men många svenska företag är fortsatt utsatta för risker kopplade till halvledare.

Många svenska företag är enligt en ny rapport från Business Sweden utsatta för stora risker kopplade till just halvledare.

– Svenska företag som tillverkar produkter som innehåller elektroniska komponenter är per automatik en riskexponering, säger Michail Pagounis, som skrivit rapporten, till Ekot.

Det vi såg för ett par år sedan, hur en enskild liten komponent kan få en hel produktionslina att stanna av. Skulle det bli brist på halvledare igen så är det mycket troligt att vi får se detta igen, men det kan också leda till stora negativa effekter för svensk ekonomi i stort.

– Med tanke på att vi importerar halvledare och komponenter och exporterar utrustning och bilar och andra produkter som innehåller elektronik så kan en sån sak ta betydande påverkan, säger  Pagounis.

Rapporten pekar på att störningar i leveranskedjan är det nya normala, och en ökad risk för att inte få tag i den mängd halvledare man behöver. Det flertalet risker som logistiska risker, geopolitiska men även naturkatastrofer kan komma att spela en roll.

Listan på risker är som sagt lång men enligt Pagounis är det viktigaste att svenska företag är förberedda på att svara på dessa utmaningar. Det handlar om att ha planer för eventuella händelser, föra nära kontakt med leverantörer och tillverkare och att ha en ”Plan B”.

Pagounis råd är att jobba närmare sina partners för att öka transparensen samt för att förstå riskexponeringen.  


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-06-13 13:49 V22.4.55-1