Annons
Annons
Annons
Annons
© Ericsson
Elektronikproduktion |

MSB stärker totalförsvaret med 5G från Ericsson

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har upphandlat ett 5G-nät från Ericsson, ett så kallat kärnnät. Nätverket kommer att bli en central del av det statliga radionätet Rakel G2.

Med kommunikationssystemet Rakel G2 kommer polis, brandkår, akutsjukvård och försvarsmakten kunna samarbeta mer effektivt och med förbättrad överblick genom säker och snabb uppkoppling för röstsamtal, data, bilder och video.

”En förutsättning för samarbete inom totalförsvaret är tillgången till ett robust, modernt, och dedikerat kommunikationssystem. En investering i ett sådant system stärker inte bara Sveriges förmåga att dagligen samarbeta och leda verksamhetskritiska insatser, men även under potentiellt storskaliga kriser,” säger Ronny Harpe, verksamhetschef Rakel och ledningssystem, MSB, i ett pressmeddelande.

Ericssons kärnnät för 5G kommer initialt att komplettera MSB:s befintliga kommunikationssystem Rakel, som baseras på Tetra-standard. Rakel används av fler än 650 myndigheter och organisationer, däribland polis, tull, försvarsmakten, kustbevakning, räddningstjänst och akutsjukvård.

"Genom att tillhandahålla Ericssons senaste 5G-teknologi stödjer vi MSB:s uppdrag att stärka Sveriges totalförsvar. 5G är den mest mångsidiga tekniken för att möta högt ställda krav på säker och snabb kommunikation av ljud, data, bild och video.” säger Jenny Lindqvist, chef för marknadsområde Europa & Latinamerika, Ericsson.

Implementeringen av det nya kärnnätet för 5G inleds 2024.


Annons
Visa fler nyheter
2024-06-13 13:49 V22.4.55-1