Frankrikes elektronikutveckling och hållbara framtid
Just nu är det mycket som händer inom den europeiska elektronikindustrin och alla dess sektorer. Detta var naturligtvis fokus på, både på scenen och bland diskussionerna, under Evertiqs första expo i Antipolis, Frankrike den 8 februari 2024.
Frankrike är inget undantag från denna utveckling, vilket framgår av "Electronique 2030", en del av den franska regeringens investeringsplan "France 2030", som syftar till att hålla Frankrike i en ledande position och ta itu med nuvarande och framtida utmaningar inom elektronik – från forskning till applikation.
Inom ramen för sin 2030-plan strävar den franska regeringen efter att skapa 18 000 nya arbetstillfällen inom elektronikindustrin under 2024. Man anser även att 10 000 ytterligare personer utbildade inom elektronik och robotik kommer att behövas. Som en del i detta program investerar Frankrike 5,4 miljarder euro för att minska sitt beroende av en handfull utländska jättar som man kallar det – samtidigt siktar man på att fördubbla landets produktionskapacitet för halvledarprodukter.
Evertiq Expo lyfter fram Frankrikes elektronikutveckling och fokus på hållbarhet
Utvecklingen i landet är anledningen till att Evertiq samlade 31 utställande företag för det första Evertiq Expo någonsin på fransk mark, närmare bestämt i Sophia Antipolis. Under dagen fyllde totalt 109 deltagare Mandelieu Congress Expo Center med diskussioner kring marknadsutsikter, utmaningar i leveranskedjan och hur man navigerar i framtiden.
Höjdpunkter från konferensprogrammet var European Processor Initiative – Europas egna processor, där Thierry Lelégard, chef för plattformssäkerhet hos SiPearl & European Processor Initiative, visade upp regionens planer för teknisk innovation och motståndskraft. Deltagarna fick insikter i de gemensamma ansträngningarna som formar framtiden för utvecklingen av processorer i Europa – med fokus på att främja konkurrenskraften och självförsörjandet av mikroprocessorer för HPCs.
En annan viktig punkt var den om kiselkarbid och dess inverkan på Europa. Poshun Chiu, Senior Technology & Market Analyst, Semiconductor Substrates & Materials på Yole Group, tog scenen och gav lyssnarna en överblick av marknaden för kraftenheter baserade på kiselkarbid.
Det började med Tesla, sedan BYD, men nu har de flesta biltillverkarna visat upp modeller som använder SiC-baserade växelriktare. Marknadstillväxten är imponerande, liksom de relaterade investeringarna i kristalltillväxt, wafering, epitaxi, enhetstillverkning och kraftmodulsmontering. På enhetsnivå har Europa två tydliga ledare inom området, ST Microelectronics följt av Infineon Technologies. Europas klara fördel – vilket blev uppenbart av Chius presentation – är den samlade kunskapen och skickligheten inom kraftenheter som har utvecklats inom regionen under åren.
Hållbarhet har blivit ett hett ämne för många företag världen över, och det är ett ämne som kan diskuteras på olika nivåer då det har många lager. Manuel Rei, Semiconductor Industry Solution Experience Director på Dassault Systèmes, berättade för beökarna att grönare och hållbarare elektronik kommer från praktiken att designa, producera, använda och återvinna elektroniska enheter på ett hållbart och miljömässigt ansvarsfullt sätt. Denna praktik kan underlättas genom användandet av virtuella tvillingar.
Virtuella tvillingar är ett verktyg som kan hjälpa företag att forma och anta strategier som att designa för livslängd och reparerbarhet, använda återvunnet material, anta en cirkulär affärsmodell, anamma digitalisering och utbilda konsumenter – vilket i slutändan leder till en mer hållbar och motståndskraftig framtid.
© Evertiq