Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Fotographic
Elektronikproduktion |

Zpark i samarbete med Einride, Chalmers och RISE om hållbar energilagring

Zpark Energy Systems samarbetar med Einride, Chalmers tekniska högskola och RISE med målet att utforska nya cirkulära affärsmodeller för elektriska fordon och laddningslösningar.

Projektet, med stöd från FFI (Fordonsstrategisk Forskning & Innovation), och har pågått sedan Q3 2022 och sträcker sig till början av 2025.

Projektet fokuserar på att undersöka användningen av uttjänta batterier från elektriska fordon som stationära energilagringssystem för att ladda tunga elektriska lastbilar.

– Vi är mycket glada över att delta i detta projekt och ser fram emot att tillsammans med Einride, Chalmers och RISE utforska nya cirkulära lösningar. Vår ambition är att förbättra kostnadseffektiviteten i ett elektrifierat transportsystem och samtidigt minska belastningen på elnätet genom att ge uttjänta fordonsbatterier en andra chans, säger Ellinor Eriksson projektkoordinator på Zpark Energy Systems i ett pressmeddelande.

Projektet kommer att genomföras i tre faser, där Zpark kommer att bygga en fullskalig stationär batteriladdningsstation som drivs av LFP-batterier i andra livet.

– Hållbarhet är kärnan i allt vi gör på Einride, och vi är glada att vara en del av detta samarbete som belyser batteriers livscykel i våra fordon. Projektet stämmer överens med vårt arbete för att öka effektiviteten och minska kostnaderna för elektrisk fraktmobilitet, säger Andreas Allström, Director of Public Funding and Research Collaboration på Einride.

Chalmers tekniska högskola kommer att bidra till forskningen om elektrifiering av transportsystemet och hanteringen av degraderade fordonbatterier.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-04-15 11:45 V22.4.27-1
Annons
Annons