Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Melexis
Komponenter |

"Historiskt misstag" kan kosta Sverige i framtiden

För cirka 20 år sedan hade Sverige ett viktigt beredskapslager av elektronikkomponenter. Något som man inte ansågs behöva och som man sedemera gjorde sig av med. Men, den senaste tidens oroligheter, både geopolitiskt och inom industrin har fått politiker att tänka om.

Sveriges minister för civilt försvar, Carl-Oskar Bohlin (M), beskriver för Svenska Dagbladet nedläggandet av beredskapslagret för elektronik som ett historiskt misstag. Enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) saknas idag beredskapslager för elektronik.

Chris Miller, författare av boken Chip War som släptes 2022, menar att utan halvledare och elektroniska komponenter stannar världen. Men chipen handlar inte bara om teknik och ekonomi, de är också en avgörande komponent i en global kraftmätning. USA må kontrollera chipmarknaden, men Kina dominerar produktionen av den elektronik som vi alla är beroende av. Chris har tidigare lyft varningen att ett kinesiskt krig mot Taiwan, som utan tvekan är den stora ledaren när det kommer till halvledare, skulle innebära en ekonomisk kris utan motstycke. Just därför är det viktigt för västvärlden att bygga upp lager för att inte gå under vid en sådan kris.

– Det är okej om vi inte har smarta telefoner. Vi kan överleva. Men det är inte okej om vi inte har bilar och medicinsk utrustning och alla andra apparater som vi förlitar oss på, säger Chris Miller till SvD.

Ett sådant lager har funnits i Sverige förut, men det var något som avmantlades under 2003. Miko, företaget som höll i beredskapslagret, fick bud från Överstyrelsen för civil beredskap, ÖCB, att sälja komponenterna i lagret. Problemet var dock att det inte fanns några köpare och lagret fick helt enkelt stänga, och Miko gick i konkurs.

 Sveriges civilförsvarsminister Carl-Oskar Bohlin (M), menar att ”Det var ett historiskt misstag att lägga ner hela samhällets försörjningsberedskap eftersom återtagandet nu är mycket komplext och omfattande,” skriver SvD.

Så frågan är, utan ett beredskapslager, vad händer med Sverige om en kris eller krig drabbar oss eller någon av våra viktiga handelspartners?


Annons
Annons
Visa fler nyheter
© 2024 Evertiq AB 2024-11-20 12:51 V23.2.3-1