Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© SIO Grafen
Teknik |

Grafenprojekt för 18 miljoner får grönt ljus

Fem nya 2D-materialprojekt får finansiering i SIO Grafens senaste utlysning. Den totala budgeten ligger på 18 miljoner kronor.

Hur kan grafen och andra 2D-material förbättra materialegenskaper eller funktioner i en tänkt tillämpning? Det är just det som deltagarna för fem stora projekt ska besvara. Sammanlagt handlar det om 22 organisationer och företag från Sverige, Norge, Japan och USA som deltar.

– Det känns jätteroligt att ha med projektpartners även utanför Sverige denna gång. Det märks att svensk grafenbransch har ett bra rykte internationellt, säger Elisabeth Sagström-Bäck, programchef vid SIO Grafen i ett pressmeddelande.

Den totala budgeten för projekten är som sagt 18 miljoner kronor. 50 procent av detta är offentlig finansiering från Vinnova och resten står företagen för själva.

– I den här utlysningen kommer projektparterna att adressera utmaningar inom både medicinteknik, elektronik, luftkvalitet, sensorer och kvalitetssäkring av grafen, avslöjar Elisabeth Sagström-Bäck.

Bland projektdeltagarna finns bland annat medicinteknikbolaget Wellspect, forskningstunga RISE och Chalmers tekniska högskola, tillsammans med vassa svenska deeptechbolag som 2D fab, Bright Day Graphene, Glenntex, Grafren, Graphmatech, Smena Catalysis och Tenutec.


Annons
Visa fler nyheter
2024-06-13 13:49 V22.4.55-2