Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© IFR
Analys |

Fem stora robottrender för 2024

Antalet operativa robotar runt om i världen har slagit ett nytt rekord med cirka 3,9 miljoner enheter i drift. Enligt IFR (International Federation of Robotics) drivs denna efterfrågan av ett antal spännande tekniska innovationer.

1 – Artificiell intelligens (AI) och maskininlärning

Trenden att använda artificiell intelligens inom robotik och automation fortsätter att växa. Framväxten av generativ AI öppnar också upp för nya lösningar. Denna underkategori av AI är specialiserad på att skapa något nytt från det den lärt sig genom träning och har populariserats av verktyg som ChatGPT. Robottillverkare utvecklar gränssnitt för generativ AI som gör det möjligt för användare att programmera robotar mer intuitivt genom att använda naturligt språk istället för kod. Operatörer behöver därmed inte längre specialiserade programmeringskunskaper för att programmera robotar.

Ett annat exempel är prediktiv AI som analyserar robotens prestanda för att identifiera framtida tillstånd för utrustningen. Prediktivt underhåll kan spara tillverkare stora kostnader för maskinstopp. Inom fordonsindustrins uppskattas varje timme oplanerat driftstopp kosta 1,3 miljoner dollar enligt Information Technology & Innovation Foundation. 

2 – Cobots expanderar till nya applikationer

Samarbetet mellan människa och robot fortsätter vara en stor trend inom robotik. Snabba framsteg inom sensorer, visionsteknik och smarta gripdon gör att robotar kan reagera i realtid på förändringar i sin omgivning och därmed arbeta säkert tillsammans med operatörer.

Utbudet av samarbetsapplikationer som erbjuds av robotillverkare fortsätter också att expandera. Enligt en färsk marknadsundersökning ser man en kraftig ökning av svetsapplikationer för samarbetsrobotar, drivet av bristen på svetsare.  

Samarbetsrobotar kommer att komplettera – inte ersätta – investeringar i traditionella industrirobotar som opererar vid mycket högre hastigheter, har längre räckvidd och hanterar större vikter. Kombinationen av samarbetsrobotar och mobila robotar (AMR), erbjuder dock nya användningsområden som kan öka efterfrågan avsevärt.

3 – Mobila manipulatorer

Mobila manipulatorer, så kallade ”MoMas”, automatiserar materialhanteringsuppgifter inom branscher som bilindustrin, logistik eller rymdteknik. De kombinerar rörligheten hos robotplattformar med manipulatorarmars fingerfärdighet. Detta gör att de kan navigera i komplexa miljöer och manipulera objekt, vilket är avgörande för tillämpningar inom tillverkningsindustrin. Utrustade med sensorer och kameror utför dessa robotar inspektioner och utför underhållsuppgifter på maskiner och utrustningar. En av de betydande fördelarna med mobila manipulatorer är deras flexibilitet och förmåga att samarbeta med människor. Efterfrågan förväntas öka på grund av brist på kvalificerad arbetskraft.

4 – Digitala tvillingar

Tekniken för digitala tvillingar används alltmer som ett verktyg för att optimera prestandan hos ett fysiskt system genom att skapa en virtuell kopia. Eftersom robotar blir alltmer digitalt integrerade i fabriker kan digitala tvillingar använda verkliga driftsdata för att köra simuleringar och förutsäga sannolika resultat. Eftersom tvillingen endast existerar som en datormodell kan den testas och modifieras utan säkerhetskonsekvenser samtidigt som kostnader sparas. Alla experiment och tester kan enkelt och säkert utföras digitalt innan förändringarna implementeras i det fysiska automationssytemet. Digitala tvillingar överbryggar klyftan mellan digitala och fysiska världar.

5 – Humanoida robotar

Robottekniken ser stora framsteg inom såkallade humanoider som är designade för att utföra olika uppgifter i varierande miljöer. Den mänskliga designen med två armar och två ben gör att roboten kan användas flexibelt i arbetsmiljöer som faktiskt skapats för människor. Den kan därför enkelt integreras exempelvis i befintliga lagerprocesser och infrastruktur.

Kinas industri- och informationsministerium (MIIT) publicerade nyligen detaljerade mål för landets ambitioner att massproducera humanoider till 2025. MIIT förutspår att humanoider sannolikt kommer att bli en mycket viktig teknik i framtiden, liknande datorer eller smartphones. Den potentiella påverkan av humanoider på olika sektorer gör dem till ett spännande utvecklingsområde, men deras massmarknadsadoption förblir en komplex utmaning. Kostnaden är en nyckelfaktor och framgången kommer att bero på hur lönsamma humanoider är i konkurrens med väletablerade robotlösningar som till exempel mobila manipulatorer.


Annons
Visa fler nyheter
2024-04-15 11:45 V22.4.27-2
Annons
Annons