Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Polestar
Elektronikproduktion |

Volvo Cars skiftar ut en stor del av Polestar

Styrelsen föreslår att 62,7 procent av innehavet i elbilstillverkaren Polestar delas ut till Volvo Cars aktieägare. Det motsvarar ett värde om 9,5 miljarder kronor.

Det här uppger Volvo Cars i ett pressmeddelande på fredagsmorgonen. I detta framkommer också att Volvo Cars i och med utskiftningen inte längre kommer att bidra med ytterligare finansiering till Polestar. Huvudägaren Geely Holding kommer dock fortsätta ge operativt och finansiellt stöd till elbilstillverkaren. 

Samarbetet mellan Volvo Cars och Polestar när det gäller forskning och utveckling, tillverkning, eftermarknad och kommersiell verksamhet kommer att fortsätta. 

Om affären godkänns äger Volvo Cars ungefär 18 procent av aktierna i Polestar. 

Jim Rowan, VD och koncernchef för Volvo Cars, säger i en kommentar till transaktionen:

“När vi nu inleder nästa steg i vår transformation och växlar upp för att bli ledande inom nästa generations mobilitet, ökar vårt fokus på Volvo Cars utveckling. Den föreslagna utskiftningen positionerar Volvo Cars strategiskt och ger våra aktieägare en direktexponering mot Polestar-aktien. Eftersom vi har betydande operativa samarbeten med Polestar och en finansiell relation, är det logiskt för oss att behålla inflytande genom en mindre 18,0 procents andel i Polestar. Med detta sagt kommer Volvo Cars inte att tillhandahålla ytterligare finansiering till Polestar. Med Polestars stärkta affärsplan, lanseringen av Polestar 3 och Polestar 4 samt med Geelys engagemang och stöd är bolaget väl positionerat för tillväxt.”


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-04-15 11:45 V22.4.27-1
Annons
Annons