Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Powercell
Elektronikproduktion |

PowerCell i nytt EU-projekt – ska utveckla marina bränsleceller

PowerCell är nu medlem i H2Marine, ett EU-projekt på 42 månader som har som mål att utveckla vätgaslösningar med fokus på utveckling och testning av bränsleceller specifikt för marina applikationer.

Projektet innebär en omfattande process för design, utveckling, testning och distribution av PEM-bränslecellsstackar som genererar 250-300 kW elektricitet.

Projektet började dock officiellt i januari 2024 och innefattar 13 medlemmar bestående av företag och utvecklingsinstitut, som koordineras av CERTH (The Centre for Research & Technology-Hellas). Projektet har en finansieringen på 7.5 miljoner euro från EU-kommissionen.

Målet är att vidareutveckla teknik i bränsleceller, optimerade till det hårda klimatet för marina installationer. PowerCell, som har erfarenhet av flertalet leveranser av produkter inom marint och redan är en etablerad aktör i segmentet och kommer att bidra med sin tekniska kunskap och toppmoderna bränslecellsteknologi.

"H2Marine-projektet innebär att vi kan förbättra vår befintliga bränslecellsplattform i ett segment där vi ligger i framkant. Vi har redan validerad och certifierad teknologi för marint bruk och detta ger oss möjligheter att ta betydande steg framåt. Jag är övertygad om att samarbetet tillsammans med de andra medlemmarna, kombinerat med vår gedigna branschkunskap, kommer bidra till att möjliggöra en snabbare omställning för en grön marin industri, säger Lisa Kylhammar, SVP Engineering på PowerCell i ett pressmeddelande. 

Projektet siktar mot att skapa nya möjligheter på marknaden och bidra till den framtida hållbarheten inom den marina sektorn. PowerCell förväntar sig att kunna applicera kunskapen även på andra kundsegment genom produkter med ännu bättre hållbarhet och tillförlitlighet.

"2030 närmar sig med stormsteg och detta blir ytterligare en viktig pusselbit för att utöka vår produktportfolio för marina applikationer och hjälpa våra kunder nå sina utsläppsmål," säger Richard Berkling, vd för PowerCell. 


Annons
Visa fler nyheter
2024-06-13 13:49 V22.4.55-1