Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Anna Karin Landin LTU
Teknik |

SSC och LTU stärker rymdsamarbetet

Swedish Space Corporation (SSC) och Luleå tekniska universitet har undertecknat ett strategiskt samverkansavtal där man vill stärka synergierna mellan den lokala rymdindustrin och akademin i norra Sverige. Det finns även ett fokus på AI och robotik.

I fokus för det fördjupade samarbetet finns både verksamheten vid rymdbasen Esrange samt universitets utbildning och forskning inom rymdområdet. Dessutom kommer samverkan att ske inom områden som AI, robotik, materialvetenskap och innovation

Tillsammans vill man ta fram kunskap, säkerställa kompetens och kvalitet samt hitta nya innovativa lösningar som bidrar till en hållbar tillväxt och stärkt konkurrenskraft – inte bara regionalt utan även nationellt och globalt. 

Vid Luleå tekniska universitet finns Sveriges enda civilingenjörsutbildning i rymdteknik och flera masterutbildningar inom rymd. I kombination med verksamheten vid Esrange stärks Norrbotten som ett nav för europeisk rymdverksamhet.

– Vi är mycket glada över det samverkansavtal som vi har tecknat med SSC för att fördjupa och stärka vårt samarbete. Genom SSC har universitetet unika möjligheter att kvalitetssäkra den forskning och utbildning vi bedriver samtidigt som vår verksamhet inom rymdtekniska system och atmosfärsvetenskap stärker SSC och deras olika affärsområden. Tillsammans kan vi utveckla nya innovationer som stärker Sverige samtidigt som vi stärker Kiruna som ett nationellt rymdcentrum, säger Birgitta Bergvall-Kåreborn, rektor vid Luleå tekniska universitet i ett pressmeddelande.

Rymden är idag en viktig industri i hela Norrbottensregionen. Förutom SSC, Esrange och Luleå tekniska universitet finns här Institutet för Rymdfysik (IRF), Rymdgymnasiet, internationella forskningsanläggningen EISCAT, samt flera privata europeiska rymdföretag.

– Jag är mycket nöjd med det samarbetsavtal som signerats idag. Det finns i stort sett ingen plats i världen där ett forskningsprojekt eller en satellit kan utvecklas för att sedan transporteras 45 minuter och skjutas upp till rymden. Detta är möjligt i Norrbotten tack vare det regionala samarbetet mellan industri, akademi och näringsliv. Nu tar vi nästa steg i att nyttja de unika möjligheter som finns här för att stärka Kiruna, Luleå och hela Norrbotten som ett nav för innovation, hållbar utveckling och rymd, säger Charlotta Sund, vd på SSC.


Annons
Visa fler nyheter
2024-04-15 11:45 V22.4.27-1
Annons
Annons