Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Polestar
Elektronikproduktion |

Pressat Polestar säkrar lån på 10 miljarder kronor

Elbilstillverkaren Polestar meddelar att man säkrat 950 miljoner dollar, cirka 10 miljarder kronor, i lån från en grupp banker. Detta innebär att bolaget har tillräckligt med medel för att sparka igång nästa fas av verksamheten.

Det nya kapitalet kommer i form av ett treårigt lån från 12 stora banker, bland annat BNP Paribas, Natixis, Standard Chartered, BBVA, HSBC and SPDB. Polestar skriver i ett pressmeddelande att detta innebär att man nu har kapital för att finansiera nästa steg i utvecklingen och som täcker en stor majoritet av det beräknade finansieringsbehovet. 

Polestars vd Thomas Ingenlath menar att detta, tillsammans med ekonomiskt stöd från Geelys och tillgång till teknik och ingenjörsexpertis, har man nu förbättrat möjligheterna att nå sitt break-even mål 2025.

Förutom att bli lönsamt under 2025 innehåller affärsplanen även en årlig volym på över 155 000 bilar om året.

– Detta markerar en ny fas i Polestars verksamhet. De senaste årens ansträngningar ger resultat: Vi förbättrade vår kostnadsbas, säkrade finansiering och ökar vår produktoffensiv. Båda SUV:arna vässar nu varumärket, riktar sig mot ett av de snabbast växande segmenten i branschen och positionerar oss för stark volymtillväxt och vinstmarginalutveckling från andra halvåret 2024, säger Thomas Ingenlath i pressmeddelandet.

Bolaget räknar med att man mot slutet av året kunna se en volymtillväxt som stödjer volymmålet 2025 och en tvåsiffrig bruttovinstmarginal.


Annons
Visa fler nyheter
2024-06-13 13:49 V22.4.55-1