Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Northvolt
Elektronikproduktion |

Byggstart för Sveriges andra och Göteborgs första batterigigafabrik

Novo Energy, Volvo Cars och Northvolts gemensamma bolag, har precis påbörjat byggandet av sin batterifabrik i Torslanda, Göteborg.

Göteborgs första gigafabrik för batterier börjar nu växa fram i Torslanda, intill Volvo Cars slutmonteringsfabrik. Jim Rowan, Peter Carlsson och Adrian Clarke lade hörnstenen på plats under gårdagen – vilket innebär att bygget officiellt har dragit igång.

Höstens och vintern vigdes till markarbeten och nu kommer fabriksbyggnaderna börja ta form.

– Genom att dra nytta av kompetensen och resurserna hos både Northvolt och Volvo Cars kan vi påskynda omställningen mot hållbar mobilitet och göra Göteborg till ett viktigt nav för den snabbväxande nordiska batteriindustrin, säger Adrian Clarke, vd för Novo Energy i ett pressmeddelande.

Novo Energy växer snabbt och planerar att dubbla sin personalstyrka från 250 till 500 mot slutet av året. Bolaget rekryterar talanger specialiserade inom teknik och konstruktion löpande, både i Sverige och utomlands. Rekryteringsarbetet kommer även att intensifieras under 2025, med fokus på tillverkningsroller för att säkerställa att fabriken är redo för produktionsstart 2026. På sikt siktar man på att ha närmare 2 500 anställda när produktion når maximal kapacitet.

Battericellerna från gigafabriken kommer bara att färdas några meter in i Volvos nya batterimonteringsanläggning som byggs i direkt anslutning till gigafabriken. 


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-06-13 13:49 V22.4.55-1