Chipleverantörer kritiska till EU:s exportkontroller
Branschorganisationen SEMI, som representerar 3 000 chipleverantörer, vänder sig mot EU:s planer på att införa exportkontroller mot Kina. Sådana bör bara användas som ”en sista utväg”, menar de.
Det här uppger SEMI i en skrivelse som publicerades i veckan, apropå EU-kommissionens fempunktstrategi som syftar till att förbättra unionens ekonomiska säkerhet och stoppa flödet av känslig teknik till Kina. Det rapporterar den brittiska tekniksajten The Register.
Restriktioner för export av chipteknik har blivit ett viktigt instrument för USA för att hålla tillbaka Kinas inhemska halvledarindustri. Även europeiska länder har vidtagit åtgärder, ofta under påtryckningar från USA, skriver The Register vidare.
Till exempel har den nederländska regeringen förhindrat export till Kina av ASMLs djupa ultravioletta litografimaskiner som används i produktionen av senaste generationens halvledare.
SEMI medger dock att det finns behov av exportkontroller för att förhindra att känslig teknik hamnar hos potentiella motståndare, men de uppmanar till sparsam användning av de här verktygen.
”SEMI Europe vill påminna om att framgången för den europeiska och globala halvledarindustrin bygger på en komplex försörjningskedja och att exportkontroller verkligen bör vara en sista utväg i fall där det finns en genuin oro för nationell säkerhet”, skriver de, rapporterar The Register.
EU-kommissionen föreslår bland annat en hårdare kontroll av utländska investeringar i EU:s chiptillverkare. SEMI varnar för att det här kan slå tillbaka mot den europeiska chipindustrin.
”Under de senaste decennierna har europeiska halvledarföretag haft stor nytta av betydande investeringar utanför EU”, menar SEMI.
De säger vidare att EU bör undvika ”införandet av överdrivna screeningmekanismer som kan avskräcka investerare utanför EU och undergräva den potentiella framgången för European Chips Act”.
SEMI är inte heller förtjusta i att EU-kommissionen granskar utgående investeringar, utan menar att ”för att garantera den europeiska halvledarindustrins långsiktiga framgång måste våra företag vara så fria som möjligt i sina investeringsbeslut”.