Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Paul Sakuma AMD
Elektronikproduktion |

GPU-marknaden upp med 32 procent – AMD vinner mark

Försäljningen av grafikprocessorer för stationära datorer ökade med 32 procent under fjärde kvartalet. AMD stärkte sin marknadsandel till 19 procent, men Nvidia dominerar fortfarande stort.

Under fjärde kvartalet i fjol ökade försäljningen av separata grafikprocessorer för stationära datorer igen. Både Nvidia och AMD ökade försäljningsvolymerna under perioden. Detta enligt en ny rapport från analysföretaget Jon Peddie Research. 

Totalt gick marknaden upp med 32 procent jämfört med motsvarande period året före. 

AMDs försäljning ökade mest med 117 procent på årsbasis, medan Nvidias ökning var 22,3 procent. Det här innebär att AMD under fjärde kvartalet 2023 hade en marknadsandel på 19 procent. Nvidia har 80 procent av marknaden, medan Intel bara har en procent. 

GPU-försäljningen hade en stark tillväxt under pandemins första år 2020 och 2021, men bromsade in under 2022 på grund av den svagare globala ekonomin. År 2023 vände försäljningen återigen uppåt.

Det nämns också att försäljningen av centralprocessorer, cpu:er, har återhämtat sig och är nu på samma nivåer som 2022.

”Även om de kan tyckas dyra så erbjuder dagens grafikkort en förbluffande mängd beräkningskraft till en mängd olika tillämpningar från AI till CAD, spel, foto- och videoredigering samt visualisering. Det här var det fjärde kvartalet med ökad försäljning och med det växande utbudet av nya spel och AI-baserade tillämpningar verkar det som att efterfrågan kommer att förbli ganska hög”, säger Jon Peddie, grundare av Jon Peddie Research.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-04-15 11:45 V22.4.27-1
Annons
Annons