Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Ericsson
Elektronikproduktion |

Ericsson-spionen gav Ryssland känslig info om mobilnätet

Det var i slutet av 2002 som Säpo grep en man i samband med att han skulle lämna över topphemlig information från sin tidigare arbetsgivare Ericsson till en rysk underrättelseofficer. Nu har stora delar av sekretessen och yppandeförbudet kring spionhärvan släppts.

Med hjälp av två andra anställda hos det svenska telekombolaget hade spionen samlat på sig och lämnat över stora mängder information i utbyte mot pengar. Totalt rörde de sig om 2 700 dokument.

Det hela slutade med att mannen dömdes till åtta års fängelse för grovt spioneri för Rysslands räkning. Den tidigare Ericsson anställda nekade dock till anklagelserna.

Den ryska underrättelsetjänsten var, enligt information som SR Ekot tagit del av, specifikt ute efter detaljerad teknisk information om hur man kan avlyssna svenska mobilanvändare och störa ut det mobila bredbandsnätet. 

– Informationen som är utplockad var framförallt tjänlig om man ville skada och manipulera systemet, eller avlyssna det, säger Runar Viksten, tidigare chefsrådsman vid Stockholms tingsrätt, till SR Ekot.

Säpo, som hade kommit personerna på spåren, lät Gösta Lemne, som då var teknologichef för radio inom Ericsson, i hemlighet övervaka just vilka dokument som spionerna plockade ut.

Gösta Lemne säger till SR Ekot att det mot slutet började det dyka upp riktigt känsliga saker, sådant som Försvaret tyckte var anmärkningsvärt. Det var tillexempel information och dokumentation om hur systemen optimeras och drivs.


Annons
Visa fler nyheter
2024-06-13 13:49 V22.4.55-1