Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© copperstone
Elektronikproduktion |

Efterfrågan ökar, dags för kopparbrytning i Kiruna

Det svenska gruvbolaget Copperstone planerar att återöppna Viscariagruvan i Kiruna, Sverige, en gruva som lades ner under millenniumskiftet då efterfrågan på koppar sjönk. Nu är dock efterfrågan stor, och utsikterna ser annorlunda ut.

Afry har tecknat ett tvåårigt ramavtal med Copperstone Resources. Avtalet är en fortsättning på tidigare samarbeten. Afry får med detta ramavtal förnyat förtroende med att hjälpa gruvbolaget att nå sitt mål att bli en av världens mest hållbara producenter av koppar.

Copperstone planerar som sagt att att återöppna Viscariagruvan i Kiruna, Sverige då behovet på koppar är stort – bland annat för omställningen till förnybar energi.

Afry kommer att bidra med expertis via flera olika kompetensområden med fokus på hållbara lösningar och bästa tillgängliga teknik. Det inkluderar tjänster inom multidisciplinär teknik inom miljö, geoteknik, process, mekanik och rörledningar, el, automation, digitalisering, anläggning och konstruktion samt hållbarhetstjänster.

– Samhället går mot en ökad användning av förnybara energikällor, och metaller spelar en central roll i denna omställning. Våra beräkningar tyder på att Viscaria skulle kunna producera 30 000 ton koppar per år. Vår ambition sträcker sig också till att optimera möjligheterna för reMining - att återanvända och nyttja materialet från tidigare gruvbrytning i större utsträckning, säger Emma Mäkitaavola, projektchef på Copperstone Resources.


Annons
Visa fler nyheter
2024-06-13 13:49 V22.4.55-2