Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Saab
Elektronikproduktion |

Saab får order, ta fram studie om framtidens stridsflyg

Saab har fått en order från Försvarets materielverk (FMV) på konceptstudier om framtida stridsflygförmåga, något som inkluderar bemannade och obemannade lösningar.

Syftet är att ge underlag till ett kommande beslut om vägval för hur man ska tillgodose materielförsörjning av stridsflygförmåga efter 2040. Det hela beskrivs som viktigt steg för att tydliggöra teknikval och kommersiella handlingsalternativ inför beslut om hur framtidens stridsflygförmåga ska försörjas med materiel. 

– Med hänsyn till de långa utvecklingstiderna, och besluten som behöver tas, är det bra att arbetet påbörjas nu. Det är också naturligt att flygindustrin deltar med sin kunskap i den här fasen, säger Lars Helmrich, chef verksamhetsområde Flyg och rymd på FMV, i ett pressmeddelande.

Kontraktsperioden löper mellan 2024-2025 och Saab kommer att samarbeta med FMV, Försvarsmakten, Totalförsvarets forskningsinstitut, GKN Aerospace och andra industripartners.

– Saab är i en stark position. Vi har nyligen utvecklat Gripen E och GlobalEye och har den avancerade teknik och expertis som krävs för att gå vidare med konceptet för framtidens stridsflyg. Det innebär att vi kommer att fortsätta leverera innovativa lösningar för att möta Försvarsmaktens och andra kunders framtida operativa behov, säger Lars Tossman, chef för Saabs affärsområde Aeronautics i ett separat pressmeddelande.  

Saab säger att man kommer att fördjupa sitt samarbete med aktörer som arbetar med nya och disruptiva teknologier, vilka man tror kommer att utgöra en viktig del i framtidens stridsflygsystem. Samtidigt vill man se över möjligheterna med innovationsplattformar som den svenska regeringens försvarsinnovationsinitiativ och Natos innovationsprogram, Defense Innovation Accelerator for the North Atlantic.

Saab uppger inget ordervärde.


Annons
Visa fler nyheter
2024-06-13 13:49 V22.4.55-1