Annons
Annons
Annons
Annons
© Saab
Elektronikproduktion |

Saab ska leverera sensorsystem till Tysklands Eurofighter

Saab har tagit emot en order från Airbus Defence and Space gällande sensorlösningen Arexis.

Det tyska försvarets upphandlingsmyndighet meddelade i juni förra året att Saabs sensorlösning Arexis valts till Eurofighter EK, som är en ny telekrigsvariant av det tyska flygvapnets Eurofighter-flygplan. 

Ordern innebär nu att Saab inleder den första fasen i arbetet mot att leverera Arexis inom det här programmet. Kontraktsperioden löper mellan 2024–2026.

Saabs order kommer från Airbus, som är kontrakterad att uppgradera 15 av det tyska flygvapnets Eurofighter-flygplan med de förmågor som krävs för att utföra telekrigsuppdrag. Planen kommer att ersätta det tyska flygvapnets Tornado ECR, som ska avvecklas från 2030.

– Saab har lång erfarenhet av att utveckla telekrigssystem och ett nära samarbete med Airbus. Vår sensorlösning Arexis, som bygger på avancerad hårdvara och mjukvara med AI-baserade algoritmer, kommer att stärka det tyska försvaret med telekrigsförmåga i världsklass under flera decennier framöver, säger Micael Johansson, Saabs vd och koncernchef i ett pressmeddelande.

Arexis ger användaren förmåga att upptäcka, lokalisera och identifiera avancerade radarhot i komplexa elektromagnetiska miljöer. AI-plattformen som används för Arexis utvecklas av Saabs AI-partner Helsing.


Annons
Visa fler nyheter
2024-06-13 13:49 V22.4.55-2