Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© ZeroPoint Technologies
Teknik |

Zeropoint tecknar avtal med global halvledartillverkare

Göteborgsbaserade Zeropoint, som utvecklar teknologi kan drastiskt öka energieffektivitet och prestanda hos servrar, meddelar att man licensierat sin teknologi till "en stor global halvledartillverkare."

Avtalet markerar den första integrationen av Zeropoints minnesexpansionsteknik DenseMem CXL hos ett ledande internationellt företag.

Det svenska bolaget skriver i ett pressmeddelande att detta kommer att resultera i Hyperscaleklassade produkter med ökad prestanda per watt och betydligt lägre total ägandekostnad.

Energiförbrukningen relaterad till digitalisering förväntas utgöra mer än en femtedel av den globala energiproduktionen år 2030. Zeropoint menar att dess DenseMem-lösning kan öka minnesprestanda och bandbredd med upp till två till fyra gånger – vilket i sin tur ökar prestandan per watt med 50 procent och samtidigt minskar den totala ägandekostnaden med upp till 25 procent.

Man beskriver tekniken som agnostisk och oberoende av datatyp, processortyp, arkitektur, minnesteknik och processsnod. DenseMem är tillgängligt som ett drag-and-drop-IP-block, portabelt över de senaste processnoderna och har redan bevisats på en TSMC 5nm-nod.

Zeropoints vd Klas Moreau, har tidigare sagt att bolagets vision är att möjliggöra högpresterande servrar som är miljövänliga.

ZeroPoint Technologies är ett Chalmers Ventures portföljbolag. Under tidiga fjolåret tog bolaget in 36 miljoner kronor i investeringar. Vid tillfället sa man att det nya kapitalet kommer att användas för att växa och utöka företagets internationella närvaro och sätta nya produkter på marknaden.

– Minnesflaskhalsar är en enorm utmaning för halvledarutvecklare, och vi mildrar denna utmaning genom att fördubbla huvudminneskapaciteten och minnesbandbredden. System med ZeroPoint-teknik är miljövänliga och ekonomiskt effektiva. Genom att sätta oanvänt minne i arbete kan vi leverera upp till 50 procent högre prestanda per watt. Detta är det enskilt viktigaste måttet för högpresterande servrar, sa Klas Moreau i samband med såddrundan i fjol.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-06-13 13:49 V22.4.55-1