Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© ksat
Teknik |

KSAT köper norsk startup

Kongsberg Satellite Services, KSAT, har förvärvat en majoritetsandel på 70 procent i Vake, en norsk startup som använder artificiell intelligens och maskininlärning på satellitdata för upptäcka och analysera beteendet hos fartyg, även fartyg som väljer att dölja sin position, identitet och aktivitet till sjöss

Den norska startuppen har sedan 2018 arbetat med att tillämpa maskininlärning/artificiell intelligens (ML/AI) på satellitbilder för att upptäcka och analysera beteendet hos fartyg. De har utvecklat starka teknik som använder maskininlärning (ML) för flera maritima tillämpningar. Det hela började med att man använde öppna data från European Space Agency och Copernicus-programmet, men erbjuder nu även integration av kommersiell satellitdata i sina produkter och tjänster.

KSAT har följt utvecklingen av Vake sedan starten och ser stora möjligheter i att gå samman med startuppen för att lösa framtida utmaningarna inom maritim domänmedvetenhet, offshore-tillgångsskydd och spårning av sjöfartsaktivitet.

KSAT må ha ett majoritetsägande, men Vake kommer att verka som ett oberoende företag med samma team, och kommer att fortsätta att tillhandahålla sina erbjudanden till marknaden, men nu med möjlighet att integreras i KSATs leveranser också.


Annons
Visa fler nyheter
2024-06-13 13:49 V22.4.55-2