Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Omdia
Analys |

Halvledarmarknaden minskade med 9% under 2023

Analyshuset Omdias senaste rapport visar en nedgång i halvledarindustrin, med intäkter som minskade med 9 procert från 597,7 miljarder dollar under 2022 till 544,8 miljarder dollar 2023.

Denna nedgång följer dock två år av rekordtillväxt, vilket också visar på halvledarmarknadens cykliska karaktär.

– Det utdragna uppsvinget som började under covid-eran har avslutats. Efter en ökning i efterfrågan på halvledarkomponenter under pandemin, vilket ledde till en marknadsbrist, har situationen vänt. Efterfrågan har avtagit på grund av makroekonomiska faktorer, medan utbudet av halvledarkomponenter har ökat. säger Cliff Leimbach, senior forskningsanalytiker på Omdia i ett pressmeddelande.

Under 2023 – trots den övergripande nedgången i halvledarindustrin – växte AI fram som en betydande tillväxtmotor i branschen med flera företag som skördade dess frukter. Nvidia har, som alla säkert redan vet, varit det bolag som tagit mest mark inom området och mer är fördubblat sina halvledarintäkter från 2022 till 49 miljarder dollar under 2023. Det är också värt att påpeka att Nvidias halvledarintäkter under 2029, det vill säga före pandemin, var under 10 miljarder dollar. Nvidia är som sagt den stora vinnaren inom segmentet, men är dock inte den enda spelaren som rider på AI-vågen.

HBM-minnen har också sett en ökad efterfrågan som en konsekvens av AI-boomen, och ledar inom detta segment är sydkoreanska SK Hynix, men andra minnestillverkare gör också satsningar inom HBM. Minnesmarknaden fick sig en ordentlig smäll under 2023, men specifikt HBM-marknaden såg en stark tillväxt på 127 procent under 2024 jämfört med föregående år. Omdia siar om att HBM sannolikt kommer att se ännu högre tillväxt under 2024 , mellan 150-200 procent, och förväntas leda till tillväxten på minnesmarknaden.

Fordonssegmentet hade ett stort inflytande på halvledarmarknaden under 2023 och ökade intäkterna med mer än 15 procent till över 75 miljarder dollar. Ökningen av elfordon och integrering av smarta lösningar i fordon driver upp efterfrågan på halvledare inom detta segment och står för cirka 14 procent av hela halvledarmarknaden.

– Nvidias snabba tillväxt inom halvledarintäkter har placerat dem som det näst största halvledarföretaget efter intäkter under 2023, efter Intel. Samsung, branschledaren under 2022, föll ner till tredje plats under 2023 då deras minnesintäkter minskade med nästan hälften från nivån satt under 2021, säger tillägger Leimbach.

Nedgången har märkbart påverkat stora minnestillverkare, traditionellt bland de största halvledarföretagen sett till intäkter. Tidigare, från 2017 till 2021, var Samsung Electronics, SK Hynix och Micron Technology alla rankade bland de fem största företagen sett till intäkter. Men efter minnesmarknadens fall är Samsung nu rankad på tredje plats, SK Hynix på sjätte plats och Micron är utanför topp 10 på tolfte plats.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-04-15 11:45 V22.4.27-1
Annons
Annons