Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Talga
Elektronikproduktion |

Kiruna säger nej till Talga

Den politiska majoriteten i Kiruna stoppar planprocessen för Talgas grafitgruva i Vittangi, i alla fall fram tills staten ger bättre ersättning.

I och med att man beslutat att neka Talgas detaljplan landar frågan hos regeringen, rapporterar SVT Norrbotten.

Kommunalrådet Mats Taaveniku (S) säger till SVT Norrbotten att beslutet att neka detaljplanen bottnar i flera anledningar, bland annat att Talga själva har begärt planföreläggande hos regeringen när man borde ha givit kommunen möjlighet att utöva sitt planmonopol. Den andra andra delen är att majoriteten hos fullmäktige partierna har bestämt sig för att säga nej

Mats Taaveniku fortsätter och säger att man kommer att fortsätta att förhålla sig skeptiska till nya gruvor i Kiruna kommun fram tills dess att man får staten att börja ge tillbaka pengar, baserat på de naturtillgångar och de värden som de skapar.

Men att regeringen beslutar i frågan kan också komma att innebära att Kiruna kommuns beslut körs över.

– Det kan de göra men det kommer att bli intressant att se i vilka steg de avser att göra det, säger Mats Taaveniku till SVT Norrbotten.

Talga AB menar självsa att de respekterat den politiska gången och tycker inte alls att de gått runt kommunen. Per-Erik Lindvall, styrelseordförande för Talga menar snarare att man går denna väg då det skett "onödiga fördröjningar".


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-06-13 13:49 V22.4.55-2