Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Hanza
Analys |

Var fjärde ingenjör fick reallöneökning 2023

Enligt fackförbundet och en intresseorganisation Sveriges Ingenjörer fick drygt en fjärdedel av ingenjörerna reallöneökningar och de individuella löneökningarna i privat sektor nådde 6,9 procent 2023.

Sveriges Ingenjörers nya lönestatistik visar att nio av tio ingenjörer som tillfrågats i en särskild enkät tror på löneökningar på 3 procent eller mer 2024.

Trots att ekonomin skaver med räntehöjningar och hög inflation har ingenjörernas arbetsmarknad varit god. De individuella löneökningarna 2023 ligger på samma nivå som 2022 men det är betydligt högre än genomsnittet för de senaste tio åren. Medellönen för de 78 700 ingenjörsmedlemmar som besvarat den årliga löneenkäten var 59 300 kronor i månaden.

De individuella löneökningarna i privat sektor nådde 6,9 procent 2023. Inom statlig sektor var löneökningarna i genomsnitt 4,3 procent medan de inom de kommunala och regionala sektorerna var 4,4 procent under 2023.

– Utvecklingen av lönerna speglar den höga efterfrågan som finns på ingenjörer och deras kompetens. En avgörande drivkraft är miljö-, energi- och klimatfrågorna, som växer kraftigt i betydelse de kommande åren, säger Camilla Frankelius, förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer i ett pressmeddelande.

Under 2023 fick drygt en fjärdedel av ingenjörerna reallöneökningar, trots att inflationen låg på i genomsnitt 8,5 procent för året. Inflationen har börjat falla under 2024 och Konjunkturinstitutet spår att inflationen för helåret når ned till 2,9 procent. Sveriges Ingenjörers medlemmar förväntar sig dock mycket högre löneökningar än så under årets lönerevision.

– Vi har frågat ett urval av våra medlemmar i en enkät och nio av tio tror och tycker att de ska ha åtminstone 3 procents löneökning. Det skulle innebära en reallöneökning om inflationen hamnar på i genomsnitt 2,9 procent, säger Camilla Frankelius.

Flera stora ingenjörsföretag har tidigt under 2024 meddelat att de vill minska antalet anställda, men ännu har det inte satt tydliga spår i arbetslöshetsstatistiken.

I de yngsta åldersgrupperna är löneökningar för de som byter jobb i genomsnitt på 14–15 procent medan de som inte byter jobb har löneökningar på mellan 7 och 9 procent, det visar löneenkäten.


Annons
Visa fler nyheter
2024-04-15 11:45 V22.4.27-1
Annons
Annons