Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© joegough dreamstime.com
Komponenter |

Taiwan drabbat av det starkaste skalvet på 25 år

En kraftig jordbävning drabbade Taiwan under onsdagen, klockan 01.58 svensk tid. Skalvet, som uppmättes till 7,4 på Richterskalan är den kraftigaste jordbävningen som drabbat ön på minst 25 år.

Uppdaterad; 2024-04-03 08:36

Enligt rapporteringar från bland anat Reuters och Nikkei har fyra personer omkommit i skalvet och minst 50 har rapporterat skadade. Skalvet och utlöste även en tsunamivarning för södra Japan och Filippinerna som senare har lyfts.

Enligt Taiwans vädermyndighet registrerades skalvet utanför Hualiens kust på östra sidan om ön. Enligt myndighetens data är detta den kraftigaste jordbävningen som drabbat ön sedan september 1999.

Minst 26 byggnader har kollapsat, mer än hälften av dessa i Hualien. Eloperatören Taipower har gått ut med att mer än 87 000 hushåll på ön fortfarande saknar ström men har också sagt att landets två kärnkraftverk inte påverkats skalvet.

Halvledarjätten TSMC sa i ett uttalande till Nikkei evakuerat vissa av sina tillverkningsanläggningar som en försiktighetsåtgärd.

"För att säkerställa personalens säkerhet evakuerades vissa fabriker enligt företagets förfarande. Vi bekräftar för närvarande detaljerna om påverkan".

I en senare uppdatering meddelade halvledartillverkaren att de evakuerade började återvända till sina arbetsplatser. TSMC tillade att de hade beslutat att avbryta arbetet vid byggarbetsplatserna för sina nya anläggningar idag, och att arbetet kommer att återupptas efter ytterligare inspektioner.

United Microelectronics finanschef Liu Chitong berättade för Nikkei Asia att även de hade evakuerat sina produktionsanläggningar. "Vissa wafertillverkningsmaskiner stannade och nu arbetar vårt team för att starta om produktionsmaskinerna så snart som möjligt".

Displaytillverkarna Innolux och AUO har enligt uppgift också evakuerade sina fabriker.


Annons
Visa fler nyheter
2024-04-15 11:45 V22.4.27-1
Annons
Annons