Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© RISE
Teknik |

RISE och Telia stärker sitt samarbete med fokus på 5G

RISE och Telia Sverige har skrivit ett samarbetsavtal där avsikten är att förkorta ledtiden från forskning och innovation till kommersialisering.

– RISE uppdrag är att stärka svenskt näringslivs konkurrenskraft, bland annat genom att hjälpa till att lotsa innovationer hela vägen från idé till industriell skala. Vi har redan idag ett stort och framgångsrikt samarbete med Telia i bland annat ett EU-projekt gällande 5G och digital infrastruktur, detta samarbetsavtal gör att vi nu kan lägga ännu mer kraft i arbetet, säger Malin Frenning, vd RISE i ett pressmeddelande.

Fokus i samarbetet mellan RISE och Telia ligger inledningsvis på innovation och testbäddar inom 5G, där Telia bedriver flera stora utvecklingsprojekt och RISE har spetskompetens och en forskningsinfrastruktur i form av ICE Datacenter i Luleå.

– Vi har sedan tidigare samverkat med RISE i flera olika innovationsprojekt – inom bland annat transportsektorn och gruvindustrin. Vi fördjupar nu vårt samarbete och det kommer hjälpa oss att växla upp satsningen på 5G för industri och samhälle med det bästa av båda världar. RISE har spetskompetens inom flera olika områden som är avgörande för att kunna omsätta 5G:s möjligheter till verklighet - och så har de lång erfarenhet av att driva storskaliga digitaliseringsprojekt, säger Anders Olsson, vd för Telia Sverige.

Korst så kommer Telia och RISE att erbjuda en gemensam digital infrastruktur för testbäddar i Sverige för att stärka den nationella satsningen på användning och applikationer för 5G och edgeberäkningar.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-05-14 07:33 V22.4.46-2
Annons
Annons