Kina förväntas bli störst på halvledare redan 2026
Sedan pandemin slog ner och halvledarbristen blev ett faktum har det skett en kraftig ökning av nybyggnation av halvledarfabriker världen över.
Detta är delvis drivet av regeringsinvesteringar, genom exempelvis halvledarakterna, för att bygga upp lokala halvledarresurser i en förhoppning att kunna undvika försörjningsproblem som de vi upplevde under pandemin.
Enligt Knometa Researchs nya rapport, Global Wafer Capacity 2024, förväntas waferkapaciteten växa med i genomsnitt 7,1 procent per år fram till 2026. Det kommer dock gå lite långsamt under nuvarande år, men under 2025 och 2026 räknar man med stora ökningar då ett rekordstort antal nya fabriker kommer att tas i drift. Det byggs just nu nya fabriker i samtliga regioner som redan producerar halvledare.
Även om sanktionerna riktade mot Kinas halvledarindustri hindrar kinesiska företag från att utveckla och installera kapacitet för toppmoderna processteknologier, förväntas landet ändå visa upp högst tillväxt i ren waferkapacitet de närmaste åren.
Faktum är att, baserat på fabriksbyggnads- och expansionsplaner, räknar man med att Kina kommer att springa om både Syd Korea och Taiwan och bli världens största halvledarproducent år 2026.
Redan vid slutet av förra året satt Kina på 19.1 procent av världens tillverkningskapacitet, bara några procentenheter bakom Syd Korea och Taiwan. Fram till 2025 räknar Knometas analytiker med att det kommer att väga jämt mellan de tre länderna sett till kapacitetsandel – året efter, 2026 förväntas dock Kina knipa förstaplatsen.
Det ska dock påpekas att en betydande del av Kinas waferkapacitet ägs av utländska företag så som Samsung, SK Hynix, TSMC, and UMC, Powerchip (genom dotterbolaget Nexchip), Texas Instruments, Alpha & Omega Semiconductor och Diodes.
Samtidigt som Kinas tillverkningsandel låg på19.1 procent vid fjolårets slut var andelen som hölls av kinesiska företag endast 11 procent.