Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Midsummer
Elektronikproduktion |

Midsummers solpaneler integrerade i autonomt flygplan

Den svenska solcellstillverkaren Midsummer har tillhandahållit tunna och lätta solpaneler till ett forskningsprojekt vid Linköpings universitet som utvecklat ett lätt och autonomt flygplan.

Det är Linköpings universitet som under ledning av universitetslektor David Lundström forskar kring design av flygplan, aerodynamik, flygtestmetodik, 3D printade demonstratorer med mera. Det handlar bland annat om miljövänliga flygplan med högre effektivitet och till en lägre kostnad. En annan trend är utvecklingen mot obemannade system. 

Som en del av denna forskning har man utvecklat ett autonomt flygplan som endast väger fyra kilogram och som styrs från en bärbar dator. Flygplanet är utrustat med tunnfilmspaneler av Midsummer på vingarna.

– Den nya vingen med solpaneler från Midsummer var ett rejält kliv upp i effekt från den lösning med kiselpaneler vi tidigare försökte med,  säger David Lundström, universitetslektor, Linköpings universitet i ett pressmeddelande.

Han fortsätter och säger att den här typen av farkoster är intressanta för att bland annat upptäcka skogsbränder sommartid och den praktiska nyttan av solcellerna blir i ett sådant exempel som en ’range extender’.

– Vi är väldigt glada att kunna samverka med en ledande forskningsmiljö som Linköpings universitet. Vi vill bidra till den viktiga forskningen kring framtidens el-flyg och samtidigt påvisa nya tillämpningar för våra solceller där deras unika egenskaper i form av låg vikt, hållbarhet samt flexibilitet kommer till användning, säger Erik Olsson, chef för företagsutveckling, Midsummer.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-05-14 07:33 V22.4.46-1
Annons
Annons