Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© AB Volvo
Elektronikproduktion |

Volvos batterifabrik kan dröja – markköp ogiltigt

Volvos planerade batterifabrik i Mariestad hotas av förseningar. Anledningen? Mariestads kommuns köp av marken bedöms som ogiltigt

En konflikt gällande Mariestads kommuns köp av mark vid Korstorp, ämnad för Volvos batterifabrik, målar upp sig på himlen. 

Kommunens köp, och sedermera vidareförsäljning av marken, är ogiltig. Det menar Lantmäteriet i en ny bedömning, rapporterar P4 Skaraborg. Kommunen har köpt stora mängder mark för projektet, men det är just det största köpet som Lantmäteriet menar inte har gått rätt till – ett enormt bakslag för kommunen då man redan sålt vidare marken till Volvo för 257 miljoner kronor.

Trots att marken nu är såld till Volvo står de tidigare ägarna, två privatpersoner, kvar som ägare. Anledningen är att Mariestads kommun inte jordförvärvstillstånd som krävs enligt Lantmäteriet.

Nu riskerar projektet att försenas, om inte kommunen och de tidigare ägarna kan komma överens och göra om köpet. Här finns dock risken att prislappen blir högre än tidigare.

Kommunen motsätter sig dock beslutet och hävdar att köpet är giltigt. Lantmäteriet i sin tur manar parterna om att nå en överenskommelse för att undvika en utdragen juridisk process.

”Vi står fast vid att köpet är giltigt”, säger Carl-Fredrik Mowitz, kommunikationsansvarig vid Mariestads kommun till  P4 Skaraborg.

Säljarna menar dock att de känner sig lurade och att de inte hade sålt marken till det tidigare priset om man vetat vilken typ av verksamhet som skulle uppföras.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-05-14 07:33 V22.4.46-1
Annons
Annons