Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Hovding
Elektronikproduktion |

Förbud att sälja uppblåsbar cykelhjälm upphävs

Det var i december förra året som Konsumentverket beslutade om ett permanent försäljningsstopp och återkallelse av den kritiserade cykelhjälmen Hövding 3. Det hela fick stora konsekvenser för Hövding som senare samma månad beslutade om att ansöka om konkurs. Nu har dock Förvaltningsrätten upphävt Konsumentverkets beslut om förbud.

Efter att bolaget gått i konkurs beslutade förvaltningsrätten att konkurs­boet fick överta konkursbolagets talan i målet. Förvaltningsrätten har nu upphävt Konsument­verkets beslut då bolaget inte längre finns.

– Såväl Konsumentverket som konkursboet har ansett att det överklagade beslutet ska upphävas, men har haft olika skäl för sin åsikt, säger rättens ordförande rådmannen Carina Ludvigsson i ett pressmeddelande

Som tidigare rapporterats av Evertiq klev Österrikiska iSi Group in och köpte tillgångar som omfattar all teknologi, "knowhow", patent och andra immateriella rättigheter från det konkursboet. Köpet inkluderade dock inte lager, inventarier eller verksamheten som sådan.

Konsumentverket, som är tillsynsmyndighet, anser att det efter bolagets konkurs saknas möjlighet för bolaget att genomföra de åtgärder som man beslutat om. 

Konkursboet å sin sida, menar att Konsumentverket kan komma att rikta motsvarande förbud mot konkursboet framöver, om boet skulle besluta att sälja Hövding 3 på den svenska marknaden. Därför vill man veta vad om myndigheten haft skäl för sitt beslut om förbud. 

– Åtgärder som Konsumentverket kan komma att vidta framöver är inte en fråga som omfattas av den prövning som förvaltningsrätten nu har gjort. Förvaltningsrätten har bedömt att ändamålet med Konsumentverkets beslut har förfallit genom bolagets konkurs. Beslutet ska därför upphävas, säger Carina Ludvigsson.

Men domstolen säger dock ingenting om cykelhjälmens säkerhet i pressmeddelandet.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-05-14 07:33 V22.4.46-2
Annons
Annons