Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Thor Balkhed
Teknik |

Miljondonation till forskartjänst inom elektroniska mediciner

Stig Wadströms stiftelse donerar cirka tio miljoner kronor till Linköpings universitet. Donationen ska finansiera en forskartjänst inom elektroniska mediciner. Forskaren som fått tjänsten är Xenofon Strakosas vid Laboratoriet för organisk elektronik i Norrköping.

Elektroniska mediciner handlar i stora drag om att behandla olika nervsjukdomar med hjälp av så kallad organisk elektronik. I början av 2023 lyckades Xenofon Strakosas och hans kollegor få mjuka elektroder att växa i levande vävnad med hjälp av en injicerbar gel som blir ledande när den kommer i kontakt med särskilda ämnen i kroppen. Det långsiktiga målet är tillverkning av helt integrerade elektroniska kretsar i levande organismer utan större kirurgiska ingrepp.

– Jag är väldigt tacksam för den här donationen. Det öppnar många möjligheter, både för mig och de andra i forskargruppen. Vi jobbar med genombrottsforskning och vi kommer kunna lösa många svåra problem, säger Xenofon Strakosas, biträdande universitetslektor vid Linköpings universitet i ett pressmeddelande.

Donationen på cirka tio miljoner kronor, som löper över fem år, kommer från Stig Wadströms stiftelse i Norrköping. Stiftelsen syftar till att främja forskning, vetenskapliga framsteg samt utbildning – så att det både lokalt och nationellt främjar Sverige.

Att koppla elektronik till biologisk vävnad är viktigt bland annat för att förstå komplexa biologiska funktioner, bekämpa sjukdomar i hjärnan och utveckla framtida gränssnitt mellan människa och maskin.

– Vissa sjukdomar i hjärnan är svårbehandlade. Med vår lösning hoppas vi kunna både övervaka och behandla vissa sjukdomar. Det är en möjlighet att överträffa dagens moderna implantat och donationen hjälper hos på vägen, säger Xenofon Strakosas.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-05-14 07:33 V22.4.46-1
Annons
Annons