Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© AQ Group
Elektronikproduktion |

AQ visar upp förbättrat resultat under första kvartalet

Verkstadsbolaget AQ Group redovisar en något mindre omsättning under första kvartalet men desto bättre rörelseresultat och vinst.

AQ:s nettoomsättning under årets första kvartal minskade med 1 procent till 2,22 miljarder kronor, jämfört med 2,25 miljarder kronor under samma period i fjol. Rörelseresultatet (EBIT) ökade med 15 procent till 223 miljoner kronor, jämfört med 194 miljoner kronor. Resultat efter skatt uppgick till 185 miljoner kronor, upp från 159 miljoner kronor under det första kvartalet 2023.

– Året har börjat bra. Vi förbättrar vår leveransprecision och fokuserar på att hjälpa våra kunder. Försäljningen är fortsatt hög. Vi är snabba på att anpassa vår kapacitet och kostnadsbas vilket, tillsammans med produktivitetsförbättringar ger ett bra resultat i första kvartalet, säger Koncernchef James Ahrgren i ett pressmeddelande.

Under första kvartalet inledde AQ serieproduktion av kablage i bolagets nya lokaler i Łódź, Polen. Och enligt James Ahrgren man även minskat backloggen vid transformatorfabriken i Finland som levererar transformatorsystem till fartyg. 

– Totalt sett har vår leveransprecision förbättrats och vi levererar i mars 93,7 procent av våra orderrader i tid, vilket är 2,3 procentenheter bättre än i fjärde kvartalet 2023. Även om leveransprecisionen har blivit bättre, är vårt mål 98 procent och vi har tre produktionsenheter med stor förbättringspotential, säger James Ahrgren.

Under kvartalets gång har AQ blivit utvald leverantör av balanseringsenheter till robottillverkare, bolaget har vunnit nya produkter till flera elektriska lastbilsmodeller, och vi har vunnit flera större projekt inom elautomation av hamnkranar.

– Nämnas bör också att vårt ingenjörsbolag ser stor efterfrågan i Sverige på konstruktionstjänster till elektrifiering och försvarsindustrin, och våra ingenjörskontor i Torslanda, Trollhättan, Östersund och Västerås växer stadigt med flera nya kompetenta medarbetare.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-05-14 07:33 V22.4.46-2
Annons
Annons