Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Volvo Trucks
Analys |

Geely säljer alla B-aktier i AB Volvo

Kinesiska Geely Holding säljer hela sitt innehav av B-aktier i AB Volvo. I stället väntas de satsa pengarna i personbilsverksamheten, med bland annat Volvo Cars och Polestar.

Geely Holding är näst största ägare i lastbilstillverkaren AB Volvo och äger drygt 49 miljoner B-aktier. Hela innehavet av B-aktier i AB Volvo är värt 14,5 miljarder kronor baserat på gårdagens stängningskurs, rapporterar Dagens Industri.

Nu har de beslutat sig för att avyttra hela den här posten. Tre investmentbanker har fått uppdraget att hitta en köpare. 

De behåller dock sitt innehav av A-aktier och förblir därmed näst största ägare efter Industrivärden, om man ser till röststyrka. 

Handelsbankens analytiker Hampus Engellau säger till Dagens Industri att han tolkar affären som att Geely vill omallokera kapitalet men behålla sitt strategiska ägande:

”Jag gissar att de vill stoppa in pengarna i personbilsverksamheten i stället. De har ju valt att kliva ur Daimler-innehavet och nu uppenbarligen lastbilsverksamheten. Jag tror de vill satsa på Volvo Cars, Zeekr, Lynk och Polestar”, säger han.  

Uppdatering: Strax före börsens öppning på fredagsmorgonen bekräftade Geely Holding att man sålt alla B-aktier i AB Volvo till kursen 285,90 kronor per aktie. 


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-05-14 07:33 V22.4.46-1
Annons
Annons