Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Smoltek
Komponenter |

Smoltek ökar kapacitansdensiteten i kondensatorer

Smotek Semi har utvecklat en ny teknikgeneration av bolagets kondensatorteknik, CNF-MIM. Den nya generationen – kallad Gen-Zero – utgör grunden för att nå målet att tillverka olika typer av kondensatorer med mycket hög kapacitansdensitet.

Hög kapacitansdensitet i kombination med en extremt liten formfaktor är ett krav för nästa generation av kondensatorer för avancerade elektronikprodukter, såsom mobiltelefoner.

Under 2023 har Smoltekarbetat med att ta fram en ny teknikgeneration av bolagets CNF-MIM-kondensatorer med hög volymmetrisk kapacitansdensitet. Utvecklingen har skett av Gen-Zero har nyligen färdigställts som en del av samarbetet med Yaego – där Smoltek Semi äger alla rättigheter till resultatet.

– Även om vi i dagsläget har avslutat diskussionerna kring ett licens- och serviceavtal för kondensatorerna har Yaego fortfarande ett stort intresse för vår teknik och kommer hjälpa oss med att utvärdera resultaten av kommande Gen-One-kondensatorer, säger Farzan Ghavanini, teknisk utvecklingschef på Smoltek i ett pressmeddelande.

Smoltek förklarar att bolagets kolnanofiberbaserade kondensatorteknik, CNF-MIM, skapar höga kapacitansvärden genom att växa extremt tunna och långa kolnanofibrer på ovansidan av ett kiselsubstrat. Med den här tekniken skapas en väldigt hög kapacitans på en mycket liten area, vilket – enligt Smoltek – är fundamentalt och efterfrågas av kondensatortillverkarna och deras kunder världen över.

– Smolteks teknik skiljer sig från konkurrenternas, som etsar djupa diken, eller hål, i kiselsubstratet, För att kunna utvärdera de båda teknikerna rättvist måste man titta på den volymmetriska kapacitansdensiteten. Det betyder att man måste jämföra hur mycket kapacitans man kan få vid en given volym i en CNF-MIM kondensator i jämfört med konkurrenterna, förklarar Farzan Ghavanini i pressmeddelandet.

Mer precisest kan Smoltek, med de nya Gen-Zero-kondensatorerna, skapa en volymmetrisk kapacitansdensitet på upp till 120 nanofarad per kvadratmillimeter och per 1 mikrometer av kolnanofiber. Något man menar är jämförbart med de bästa kondensatorerna på marknaden. 

Kapacitansvärdena i Gen-Zero-kondensatorerna är dock lägre än konkurrenterna. Detta beror på att Smoltek Semi ännu inte har optimerat längden på fibrerna; kolnanofibrerna i Gen-Zero är bara ett par mikrometer långa. I nästa generation, Gen-One, är ambitionen att växa längre kolnanofibrer, upp till 10 mikrometer långa, vilket förväntas möjliggöra kapacitansvärden i paritet med konkurrenterna.

– Även om vi kan tillhandahålla en mycket hög volymmetrisk kapacitansdensitet återstår fortfarande arbete för att nå vår fulla potential. Det pågående Gen-One projektet kommer redan under det här året bevisa styrkan och potentialen i vår teknologi för att skapa en världsledande kondensatorprodukt.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-05-14 07:33 V22.4.46-1
Annons
Annons