Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© ATT
Teknik |

Sverige och USA ska samarbeta inom 6G

För att stärka förutsättningarna för samarbeten mellan svenska och amerikanska universitet, forskningsinstitut och företag inom forskning, innovation och utbildning har Vinnova och Vetenskapsrådet tecknat en femårig avsiktsförklaring med amerikanska National Science Foundation (NSF).

Avtalet skapar enligt ett pressmeddelande förutsättningar för samverkan inom ett flertal forskningsintensiva områden, däribland nästa generations trådlösa nät, vilket innefattar 6G, artificiell intelligens och maskininlärning, kemiska sensorer, kvantdatorteknik och STEM-utbildning. 

Tanken är att parterna gemensamt ska identifiera vilka samarbetsområden som ska prioriteras inom avtalet.

– Sverige är redan nu en världsledande innovationsnation och ett ledande land inom telekom, men vi behöver växla upp för att behålla den positionen. Ett ökat kunskapsutbyte mellan svenska och ledande amerikanska forskare, inom akademin såväl som i näringslivet, kommer att bidra till att Sverige kan behålla och stärka sin konkurrenskraft och därigenom också öka takten till den gröna och digitala omställningen, säger energi- och näringsminister Ebba Busch i pressmeddelande.

Regeringens forsknings och innovationsråd, Vinnovas USA-kontor, Nordic Innovation House, samt det nyligen etablerade svenska konsulatet i San Francisco är involverade i arbetet.

– Det är glädjande att regeringens satsning på 6G genom Vetenskapsrådet och Vinnova nu följs upp av detta avtal som de tecknar med NSF. Det ger svenska aktörer tillgång till samarbeten och avancerad forskning i världsklass och stärker Sveriges position som stark forskningsnation, säger utbildningsminister Mats Persson.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-05-14 07:33 V22.4.46-2
Annons
Annons