Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Chalmers
Teknik |

Snart går svensk kvantteknik under jorden

Strålning från rymden är en utmaning för dagens kvantdatorer, då kosmiska störningar begränsar deras beräkningstid. Nu ska kvantforskare från Chalmers och University of Waterloo i Kanada ta med sig svenska kvantbitar ner i underjorden för att hitta en lösning på problemet.

En nyligen upptäckt orsak till att fel uppstår hos kvantdatorer är kosmisk strålning. Partiklar från rymden laddade med hög energi stör de känsliga kvantbitarna som förlorar sitt kvanttillstånd och därmed också förmågan att fortsätta beräkningen. Det innebär att den tidsrymd som en kvantdator kan arbeta på ett beräkningsproblem idag är begränsad. 

Men nu ska Chalmersforskare tillsammans med kollegor i Kanada söka svar på problemet i världens djupast belägna renrum, två kilometer under jorden.

– Vi är superglada över det här projektet, eftersom det tar upp den mycket viktiga frågan om hur kosmisk strålning påverkar kvantbitar och kvantprocessorer. Att få tillgång till den här underjordiska anläggningen är avgörande för att förstå hur effekterna av kosmisk strålning kan mildras, säger Per Delsing, professor i kvantteknologi vid Chalmers i ett pressmeddelande.

Per Delsing är också föreståndare för Sveriges största kvantteknologiska satsning – Wallenberg Center for Quantum Technology.

I studien ska supraledande kvantbitar tillverkade på Chalmers först testas ovan jord i både Sverige och Kanada. Därefter ska samma kvantbitar testas långt under den kanadensiska markytan så att skillnader mellan de olika miljöerna ska kunna studeras. Med hjälp av den två kilometer tjocka ”markskölden” som täcker det underjordiska renrummet kan forskarna nästan helt stänga ute kosmisk strålning och radioaktivitet som annars hade ”slagit ut” kvantbitarna ovan jord.

Det kanadensiska underjordslaboratoriet har världens lägsta flöde av myoner – partiklar som bildas när kosmisk strålning når jordens atmosfär – och avancerade testmöjligheter som gör det till en idealisk plats för att bedriva forskning inom kvantteknologi.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-05-14 07:33 V22.4.46-2
Annons
Annons