Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© ElektronikBranschen
Analys |

Rapport: Elektronikskatten ger negativ miljöeffekt

"Den ohållbara elektronikskatten" så benämner ElektronikBranschen, TechSverige, Teknikföretagen och Dataspelsbranschen skatten i en ny rapport där där man pekar på att skatten slår mot miljön, konsumenten och ekonomin.

När en konsument köper exempelvis en monitor för 2 000 kronor betalar de 670 kronor i elektronikskatt. En ”miljöskatt” med vad rapporten menar en negativ effekt på miljön och som drar in miljarder till staten. 

Det har under lång tid lyfts kritik mot skatten, både från myndigheter och branschen. Och nu visar en färsk rapport från ElektronikBranschen, TechSverige, Teknikföretagen och Dataspelsbranschen att skatten faktiskt har en negativ miljöpåverkan.

2017 infördes en skatt på flamskyddsmedel i elektronik. Syftet var gott, man ville helt enkelt minska kemikalier i hemmiljön. Och sedan dess har kraften höjts kraftigt i flera omgångar – men med lite effekt på det ursprungliga målet.

– Elektronikskatten ger negativ miljöpåverkan, onödigt dyra priser för konsumenterna och den minskar sysselsättningen. Regeringen måste avskaffa skatten nu, säger Pernilla Enebrink, vd ElektronikBranschen i ett pressmeddelande.

Man menar att elektronikskatten, som även kallas kemikalieskatten, gör att konsumenter tvingas köpa mindre hållbara produkter än de annars skulle på grund av att skatten ökar priset på produkten i onödan.

– Skatten mot­verkar sitt syfte genom att kunder tenderar att välja billigare, mindre hållbara och miljövänliga produkter på grund av den ökade kostnaden som skatten för med sig, vilket strider mot det ursprungliga målet som jag tolkat det, att främja inköp av mer hållbara och miljövänliga alternativ, säger Mattias Lindahl, professor i EcoDesign vid Linköpings universitet och ledamot i Delegationen för cirkulär ekonomi.

Organisationerna bakom rapporten menar att skatten saknar miljönytta, att den för med sig noll effekt på produktionen, medför stora prisökningar och leder till att köp förflyttas utomlands.

Kort så försämrar den svensk konkurrenskraft. Skattehöjningar under 2023 har ökat skattebördan med över en miljard kronor på årsbasis.

Sverige är ur ett tillverkarperspektiv en mycket liten marknad och står för endast 0,7 procent av den globala marknaden för hemelektronik. Därför är elektronikskatten, som endast är nationell, ett slag i luften när det kommer till den globala produktion – då svenska lagar inte har någon effekt på de elektronikvaror inte tillverkas specifikt för den svenska marknaden. 

Teknikföretagen menar att för att få en faktiskt effekt – för inte bara säker och effektiv användning utan även hantering av kemikalier – behöver vi politiker som arbetar för långsiktiga åtgärder på EU-nivå. Sverige som marknad är för liten för att få globala elektronikföretag att ändra sina produkter bara för en skatt.


Annons
Visa fler nyheter
2024-05-14 07:33 V22.4.46-1
Annons
Annons