Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© vkoletic dreamstime.com
Elektronikproduktion |

Dropshippingbutiker säljer varor med farliga ämnen

En färsk granskning utförd av Kemikalieinspektionen visar att en oroande andel av varor från dropshippingbutiker innehåller farliga ämnen.

I en studie som omfattade 280 varor, inklusive leksaker, smycken, elektronik och produkter i mjuk plast, inköpta från 81 olika webbplatser, visar resultaten på en bekymmersam trend inom e-handeln.

Dropshippingbutiker, som kännetecknas av sin modell där de inte innehar eget lager utan istället direktlevererar varor från grossister till kunder, står nu i fokus för uppmärksamheten. Karin Rumar, strategisk rådgivare vid Kemikalieinspektionen, betonar att trots att dessa butiker kanske betraktas som endast förmedlare av produkter, så är de faktiskt ansvariga för de varor de säljer till konsumenter.

– Bland dropshippingbutikerna verkar det finnas en uppfattning om att man bara är förmedlare och inte ansvarig för produkterna. Men de är ansvariga för det de säljer, säger Karin Rumar i ett pressmeddelande.

Resultaten av granskningen avslöjar att 77 procent av varorna från dropshippingbutiker innehöll otillåtna ämnen. Jämfört med marknadsplatser, där andelen var 42 procent, och traditionella webbutiker där den låg på 34 procent, tycks dropshippingkanalen vara särskilt problematisk när det gäller att försäkra produktsäkerhet och kvalitet.

– Farliga ämnen som förekom var bly i elektriska produkter, kadmium i smycken och kortkedjiga klorparaffiner och ftalater i mjuka plastmaterial, säger Karin Rumar.

De flesta butikerna tog bort bristande varor eller ändrade felaktig information efter att ha blivit kontaktade av Kemikalieinspektionen. Men enligt myndigheten så var det vissa dropshippare och några marknadsplatser som varken svarade eller tog bort varor som innehöll otillåtna ämnen. Dessa fortsätter man nu att arbeta vidare med.

Webbplatserna som granskats riktar sig till den svenska marknaden och produkterna som kontrollerats har valts baserat på risk.

Karin Rumars råd till konsumenter som handlar på nätet är att ta reda på var produkten skickas ifrån. Produkter som är tillåtna att sälja i länder utanför EU kan vara förbjudna i Sverige om de till exempel saknar korrekt märkning eller innehåller vissa förbjudna hälso- eller miljöfarliga ämnen. Man ska även vara försiktig med att köpa produkter som är extremt billiga – då man får det man betalar för. Hon tycker även att man ska fundera en extra gång när du köper billig elektronik såsom hörlurar eller laddare. 


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-05-14 07:33 V22.4.46-1
Annons
Annons