Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© Hitachi Energy
Elektronikproduktion |

Mångmiljardorder till Hitachi Energy

Hitachi Energy har tecknat ett avtal värt 4,5 miljarder euro (cirkaa 53 miljarder kronor), för att bygga de första elektriska likströmsplattformarna (HVDC) till havs för vindkraftsparkerna i Normandie och Oléron. Projektet är en del av Frankrikes arbete mot koldioxidneutralitet 2050.

Efterfrågan på HVDC-tekniken – som har sitt ursprung i Sverige – är mycket stort. Detta är en av flera miljardordrar som Hitachi Energy mottagit under senaste åren, och fler är på ingång, i takt med att världen ställer om. Produktionen sker i Ludvika följt av, i detta fall,  export och leverans till Frankrike.

Avtalet gäller byggandet av de första plattformarna för havsbaserad likström och omriktarstationer på land för de havsbaserade vindkraftsparkerna i Normandie (Centre Manche 1 & 2) och på ön Oléron.

Dessa plattformar, med högre effekt (1250 MW) och större storlek än plattformarna med växelström, och som utrustar de första franska havsbaserade vindkraftsparkerna, symboliserar den uppskalning som krävs för produktion av förnybar energi till havs. 

Avtalet skrevs den andra maj i Frankrike där Niklas Persson, Executive VP och Managing Director för affärsområdet Grid Integration på Hitachi Energy, befinner sig.

I Sverige är Hitachi Energy över 6000 medarbetare, främst i Ludvika och men även på flera andra orter i landet, som jobbar med HVDC, och behovet av nya medarbetare fortsätter att växa, enligt ett pressmeddelande.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-05-14 07:33 V22.4.46-2
Annons
Annons