Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© copperstone
Teknik |

Copperstone får utvinna koppar i Kiruna

Mark- och miljödomstolen vid Umeå tingsrätt har beslutat att bifalla Copperstone Viscaria AB:s ansökan om tillstånd till gruvverksamhet vid den sedan tidigare nedlagda Viscariagruvan i Kiruna.

Tillståndet omfattar brytning av maximalt 3,6 miljoner ton malm per år och förenas med villkor om bland annat utsläpp till vatten och luft, artskydd, Natura 2000 och skyddsåtgärder för rennäringen.

– Vi är oerhört glada över dagens beslut från domstolen som dessutom har förordnat att tillståndet får tas i anspråk i vissa delar utan hinder av laga kraft (verkställighetsförordnande). Det innebär att vi omedelbart kan påbörja viktiga arbeten för att förbereda för gruvverksamheten. Dagens domslut gör att planen om en återöppning av Viscariagruvan under 2026 ligger fast, säger Jörgen Olsson, vd för Copperstone Resources i ett pressmeddelande

Rådmannen Carin Wiklund, som var rättens ordförande, säger att huvudförhandlingen pågick under en månads tid i Kiruna.

– Målet krävde att många inkallade experter och sakkunniga fick redovisa sina slutsatser och besvara omfattande frågor och synpunkter. Både det ansökande bolaget och länsstyrelsen gjorde ett hästjobb under förhandlingen.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-05-14 07:33 V22.4.46-1
Annons
Annons