Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© nomadsoul1 dreamstime.com
Elektronikproduktion |

Svenska underleverantörer ser nya affärsmöjligheter i Nato

Nästan var tredje underleverantör i Sverige uppger att det svenska Natomedlemskapet väntas påverka verksamheten positivt. Bland annat uppges elektronikproduktion flyttas tillbaka till Sverige.

Svensk Industriförening, Sinf, mäter varje kvartal läget bland underleverantörerna i Sverige. I den senaste Underleverantörsbarometern har de första gången ställt frågor om vad försvarsalliansen Nato innebär för företagen. 

Det rapporterar Dagens Industri. 

Inte ens en procent ser Nato-inträdet som negativt medan 27 procent ser det som positivt. 64 procent tror inte det leder till någon förändring medan 8 procent uppger att de inte vet. 

”Det är viktigt för Sveriges säkerhet med produktion i närområdet och myndigheterna måste värdera svenska leveranser. Det får inte bli som under pandemin där många underleverantörer ställde om och tog fram produkter till sjukvården som det var akut behov av, men sedan gjorde myndigheterna ändå stora inköp från utlandet”, säger Sanna Arnfjorden Wadström, vd för Sinf till Dagens Industri.

Peter Ericsson, vd för Alltronic som tillverkar elektroniklösningar för industrin, säger till Dagens Industri att han ser flera samverkande faktorer som gör att svenska leverantörer nu stärks. 

”Elektronikindustrin håller på att förändrats. Vi ser tydliga tendenser mot att allt fler bolag strävar efter att flytta tillbaka elektronikproduktionen till underleverantörer i Sverige och EU. Det handlar både om säkerhetspolitik, men också om att inte hamna i de enorma leveransstörningar som den tidigare komponentbristen orsakade”.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-05-14 07:33 V22.4.46-1
Annons
Annons