Nästa generationens transistorer kommer från södra Sverige
NordAmps, en avknoppning från Lunds universitet som utvecklar ultrasnabba transistorer, siktar på att revolutionera högfrekvent radiokommunikation för mobilnätet, satelliter och radar med sin sin vertikala nanotrådstransistorer.
NordAmps teknologi lutar sig på över 15 års forskning inom nanoteknik och nu är bolaget redo att presentera nästa generationens transistorer – utformade specifikt för högfrekvenskommunikation och sensorapplikationer.
Hörnstenen i NordAmps innovation ligger i deras vertikala nanotrådstransistorteknologi, med vilken företaget siktar på lösa nästa generations utmaningar inom 5g- och 6g-nät
Deras teknik kombinerar den höga prestandan hos III-V-material och full kompatibilitet med tillverkning baserad på Si CMOS.
Till skillnad från konventionell kiselteknologi, som ofta inte uppfyller de stränga kraven för nästa generations högfrekvensapplikationer, erbjuder NordAmps lösning överlägsen prestanda när det gäller bärfrekvens, brustal och linjäritet, förklarar vd och grundare Lars Tilly för Evertiq.
"För att lösa detta problem har vi utvecklat enheter baserade på vertikala InGaAs-nanotransistorer som enkelt integreras med Si CMOS-teknologi och är redo att infogas i befintliga designbibliotek tack vare våra släppta Process Design Kits (PDKs)," säger Lars Tilly.
Han fortsätter med att säga att med tekniken möjliggör NordAmps högre dataöverföringshastigheter samtidigt som både strömförbrukningen och bruset minskas. En annan viktig aspekt är att NordAmps enheter kan minska tillverkningskostnaderna betydligt genom att begränsa antalet masksteg.
"Vår teknik kan användas i många olika tillämpningar: Basstationer, satellitkommunikation, fordonsradar, kvantdatorer, terminaler och artificiell intelligens. Men för närvarande har vi på NordAmps valt att fokusera och framhäva allt vårt arbete inom två av dessa: basstationer och satellitkommunikation," utvecklar Tilly,
NordAmps har aktivt deltagit i samarbetsprojekt med branschspelare som Ericsson, Cadence och Lunds universitet för att visa på den praktiska tillämpligheten och prestandan hos sin teknik.
Genom projekt som "130-175GHz D-bands LNA för 5G/6G Xhaul" visar NordAmps upp sin förmåga att leverera högpresterande lösningar skräddarsydda för specifika branschbehov.
"För satellitkommunikation arbetar vi med ett kundprojekt tillsammans med en huvudaktör inom ekosystemet för att designa en 13.5 GHz satellit-LNA. Huvudsyftet med projektet är att få en enhet med strålningstolerans och bibehållen prestanda. Det är ett mycket spännande och utmanande projekt," förklarar Lars Tilly.
När det gäller kommersialisering tar NordAmps stora steg för att få ut sin teknologi på marknaden. Samarbeten med Lund NanoLab och RISE (Research Institutes of Sweden) ger tillgång till renrumsutrymmen, vilket underlättar tillverkning och optimering av bolagets transistorteknologi för kommersiell distribution.
Men hur nära är man och var ligger utmaningarna för ett marknadsinträde?
"I det första fallet samarbetar vi med Lund NanoLab för att använda deras renrumsanläggning och tillverka den senaste versionen av vår teknik. Tack vare detta kommer vi snart kunna skicka in prover för testning och underlätta framtida samarbeten med kunder som vill använda vår teknik," säger Tilly och fortsätter.
"För att påskynda detta steg och optimera prestandan för våra enheter, kommer NordAmps att få tillgång till en ny renrumsanläggning som tillhandahålls av RISE, Research Institutes of Sweden, dit vi kommer att överföra de kritiska processmodulerna för yieldoptimering"
Detta kommer enligt Lars Tilly att göra det möjligt för NordAmps att snabba på marknadsinträdet genom att leverera prover till kunder och börja kommersialisera sin teknologi.
Nästa milstolpe för företaget är att lansera sin förproduktionslina vid ProNano för att börja tillverka små volymer och leverera de första beställningar – vilket också kommer att bli en konkretiseringen av flera års forskning och teknikutveckling.
Under Evertiq Expo i Malmö den 23 maj 2024 kommer NordAmps att gå upp på scenen för att presentera sin teknologi och förklara mer ingående hur företaget siktar på att lösa de nästa stora utmaningarna inom dataöverföring och avkänning.