Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© dmitriy shironosov dreamstime.com
Elektronikproduktion |

Volvo och Daimler bildar samriskbolag

De båda lastbilsjättarna vill ta täten i den digitala omvandlingen till mjukvarudefinierade tunga kommersiella fordon.

Därför har Volvokoncernen och Daimler Truck ingått en överenskommelse om att starta ett samriskbolag för att utveckla en gemensam mjukvarudefinierad fordonsplattform och ett operativsystem avsett för lastbilar. Detta ska ligga till grund för framtida mjukvarudefinierade kommersiella fordon. 

Det uppger Volvo i ett pressmeddelande. 

Det samägda bolaget ska bli ”en ledande utvecklare av standardiserad hårdvara och mjukvara”. 

Samriskbolaget ska verka som en självständig enhet och Volvokoncernen och Daimler Truck planerar att vara 50/50-partners, men huvudkontoret ska ligga i Göteborg, uppger de vidare. Däremot fortsätter de vara konkurrenter inom alla andra affärsområden. 

Martin Lundstedt, vd för Volvo, säger i pressmeddelandet:

”Med tanke på den snabba omvandlingen som pågår av vår bransch är det viktigt att samarbeta för att påskynda utvecklingen, öka volymerna och dela på kostnaderna. Mjukvarudefinierade tunga lastbilar innebär ett paradigmskifte i omvandlingen av vår bransch. Att göra lastbilen till en programmerbar enhet med en standardiserad hårdvara och operativsystem som i sin tur möjliggör snabba produktuppdateringar kommer att ge båda företagen möjlighet att skapa värde för respektive kunder genom att differentiera digitala tjänster och lösningar”.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-06-13 13:49 V22.4.55-2