Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© AAC Clyde Space
Elektronikproduktion |

AAC Clyde Space vinner order värd 27 miljoner kronor

AAC Clyde Space har vunnit en första order på sin 16U EPIC-satellit som ska levereras och driftsättas i juni 2026. Det totala ordervärdet är 2,3 miljoner euro (cirka 27 miljoner kronor).

Satelliten, som kommer bära flera nyttolaster, kommer att vara en del av ESA OPS-SAT VOLT-uppdraget.

Uppdraget, som leds av Craft Prospect Ltd. (CPL) är en del av ESA:s ARTES Scylight-program. Det syftar till att testa och utvärdera realtidstekniker och tekniker med fokus på optisk och kvantkommunikation direkt till jorden. Uppdragets mål är att demonstrera produkter och tjänster inom ett mångsidigt optiskt laboratorium för telekommunikation (VOLT). 

Flera kapacitetsdemonstrationer är planerade, inklusive leverans av kvantnyckel, optisk kommunikation och hyperspektral bildfångst för klimatmotståndstillämpningar. Nyttolastexperimentering kommer enligt AAC att underlättas genom ett säkert, omkonfigurerbart högpresterande datorsystem.

– Vi är glada över att ta emot den första ordern på den största satellitlösningen hittills. Detta kommer att bli en integrerad del av ett av Europas mest innovativa och viktiga rymduppdrag. Satellitens storlek gör det möjligt för den att bära flera nyttolaster vilket ökar dess användbarhet och tilltalande, säger AAC Clyde Spaces vd Luis Gomes i ett pressmeddelande.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-06-13 13:49 V22.4.55-1