Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© BAE Systems
Elektronikproduktion |

FMV beställer nya stridsfordon – ger till Ukraina

Försvarets Materialverk (FMV) har tecknat kontrakt för att köpa in ytterligare Stridsfordon 90 från BAE Systems Hägglunds. En del av dessa kommer gå direkt till Ukrainas försvarsmakt.

Avtalet omfattar dels nya stridsfordon för att ersätta de som Sverige redan skänkt till Ukraina och dels en beställning av stridsfordon direkt till Ukrainas försvarsmakt.

– Från FMV:s sida har vi jobbat mycket intensivt för att på relativt kort tid få det här kontraktet på plats. Det är viktigt för att återta Försvarsmaktens förmåga och för det långsiktiga stödet till Ukraina, säger Jonas Lotsne, chef för FMV:s verksamhetsområde Armémateriel i ett pressmeddelande.

Under januari förra året beslutade regeringen att skänka Stridsfordon 90 till Ukraina. Sedan dess har förberedelserna pågått för att beställa nya stridsfordon.

– Det finns ett stort internationellt intresse för Stridsfordon 90 och det här projektet har växt både vad gäller antalet länder och fordon. Med en större samlad beställning kan Hägglunds nu skala upp produktionen ytterligare och öka leveranstakten vilket är positivt för alla inblandade, avslutar Jonas Lotsne.  

Det var i oktober förra året som FMV tecknade ett första kontrakt på förprojektering av stridsfordon med BAE Systems Hägglunds. Därmed har förberedelser gjorts för att nu snabbt få igång produktionen. Det nya kontraktet innebär också att produktionskapaciteten vid Hägglunds fabrik i Örnsköldsvik ökar.

Antal stridsfordon som ingår i beställningen liksom ordervärde har inte offentliggjorts.


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-06-13 13:49 V22.4.55-1