Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
© SIO Grafen
Teknik |

Sverige måste ta ledartröjan i materialracet

Regeringen har gett Vinnova i uppdrag att identifiera strategiskt viktiga tekniker för Sverige. Uppgiften väger tungt och kan vara avgörande för att stärka landets innovationskraft. Här spelar branschen kring avancerade material en nyckelroll menar SIO Grafen.

Blickar vi ut över Europa så ser vi större satsningar, både relaterade till forskning och utveckling men också direkt industriella satsningar. Långsiktiga investeringar, inte minst i FoU utveckling behöver säkras för att stärka Sveriges konkurrenskraft. SIO Grafen menar att det krävs en stärkt kunskap och användning av materialen som formar framtiden.

– Det är fantastiskt att Vinnova leder processen med att identifiera och föreslå strategiskt viktiga tekniker för Sverige. Nu måste vi fortsätta utveckla området kring grafen och andra avancerade material nationellt för att säkra att en materialstark nation som Sverige fortfarande ligger i framkant, säger Elisabeth Sagström-Bäck, programchef SIO Grafen i ett pressmeddelande.

SIO Grafen – ett av sjutton strategiska innovationsprogram och drivs med stöd från Vinnova, Energimyndigheten och Formas – har sett över 230 organisationer inom drygt 200 projekt utveckla grafen och andra 2D-material. Det har varit ett decennium med EU-satsningen Graphene Flagship, koordinerat från Chalmers, och deras budget på 1 miljard euro och EU:s dittills största satsning på FoU någonsin.

Elisabeth Sagström-Bäck säger att tiden är nu inne för nationell storsatsning på avancerade material. Inom landets gränser finns det nämligen enligt henne en växande marknad där storföretag samarbetar med småföretag för ett genombrott som stärker både svensk akademi och industri.

Man menar att insatsen för grafen och andra 2D-material har byggt en ny, växande industrisektor som initierat arbetet med att ta framtidens material från labbet till nytta i samhället. På EU-nivå kommer det 2025 en ny satsning för tillämpningar av innovativa material.

Sveriges möjligheter inom 2D-material och andra avancerade material ligger därmed rätt i tiden menar man och att chansen att ta ledartröjan i materialracet finns inom räckhåll.

– Avancerade material är en nyckel för snabbare omställning till ett klimatsmart samhälle. Samtidigt skapar svenska deeptechföretag, små- och medelstora företag och storföretag nya arbetstillfällen med bas i avancerade material. Vi har byggt grunden och nu krävs nästa kraftansträngning, avslutar Elisabeth Sagström-Bäck. 


Annons
Annons
Visa fler nyheter
2024-06-13 13:49 V22.4.55-1